Setmanari d'informació local - 138 anys

«El Gas ja no és una empresa local»

Antoni Pons presideix l’empresa centenària Grup del Gas des de finals de l’any passat. | Irene Cabrer

Antoni Pons Puig (Sóller, 1943) és des de fa uns mesos el president del grup empresarial El Gas, l’empresa elèctrica sollerica fundada fa 131 anys i que compta en l’actualitat amb cinquanta treballadors. Ocupà el càrrec a finals de 2022, després d’haver d’exercit a l’empresa com a vicepresident. Ens ha concedit aquesta entrevista per explicar en quin punt es troba la companyia elèctrica i quins reptes encara en un futur.

-Amb quina estructura empresarial compta el Gas?
-Som diverses empreses. Vall de Sóller Energia s’encarrega de la distribució i Eléctrica Sollerense és la comercialitzadora que es coneix per la marca U Energia. Després tenim una empresa dedicada a la instal·lació de fibra òptica i telecomunicacions i una instal·ladora de plaques solars. A més, estam constituint altres empreses dedicades a la producció d’energia fotovoltaica a Mallorca i a fora.

-Quins reptes teniu en aquest sentit?
-Amb els projectes que tenim en marxa instal·larem 25.500 plaques solars repartides en diferents parcs fotovoltaics. El de Son Sardina estarà operatiu a finals d’any i comptarà amb uns 5.566 panells. Més endavant, n’hem planificat dos més a Muro; un altre a Binissalem i un altre a Palma. A més d’aquests, hi ha d’altres projectes que estam valorant. Això proporciona uns 20 megawatts, que és la meitat de l’energia que necessitam per donar servei als nostres abonats de Sóller. És la nostra aposta de futur.

-Per tant, des de l’empresa, apostau per altres energies renovables...
-Sí, totalment. De fet, tenim dos projectes més a la Península i a Portugal que generen energia eòlica, hidràulica i fotovoltaica. Per tant, podem assegurar que El Gas ja no és una empresa local, sinó que està en un procés d’expansió.

-El Gas podria arribar a produir el 100% de l’energia per a Sóller?
-Podríem arribar al 100%, però és un tema que estam valorant perquè al mercat van apareixent altres fonts d’energia que s’han d’estudiar en profunditat. L’objectiu fins ara era arribar al 50% i ho estam aconseguint. Així i tot, la nostra aposta és que l’electricitat sigui nostra i encara més important, que la fabriquem nosaltres. Podríem ser autosuficients.

-Parlant del cablejat, en quin estat es troba la xarxa elèctrica de Sóller?
-El servei que proporcionam ha millorat gràcies a les inversions que hem fet els darrers anys amb els nous transformadors i amb el soterrament d’algunes línies. Per exemple, quan hi ha una avaria elèctrica el sistema automàtic resol en pocs segons el problema quan s’apaga el llum i això facilita el servei que donam. Malauradament, no ho tenim tan fàcil amb el cablejat aeri en alguns punts. Fa dos anys que demanàrem soterrar els fils elèctrics a dues zones de Sóller (La zona de Can Rave i els Estiradors) i no hi ha manera que ens donin el permís. El soterrament d’aquests fils ajudaria a la gent que té postes o torres dins els horts a eliminar-los i a noltros ens facilitaria l’eficiència i la seguretat del servei. Però sembla que les administracions només posen traves a aquestes millores.

-Què ha suposat per El Gas la compra d’accions per part del Tren de Sóller?
-Suposa tranquil·litat i seguretat. Tradicionalment, el Tren i el Gas han estat dues empreses vinculades, ja que hi ha consellers que estan a les dues empreses. Es va donar la conjuntura que un accionista va posar a la venda les seves accions i el Tren les va comprar. Ha suposat l’adquisició d’un 7% de les accions en un moment delicat per l’empresa elèctrica.

-Hi ha garanties, per tant, que El Gas continuï essent una empresa sollerica?
-Sí. La companyia elèctrica continuarà sent una empresa 100% sollerica, almanco mentre jo sigui president.

-Com afectà la pujada del preu de l’electricitat a l’empresa?
-Ens va afectar bastant, sobretot perquè vàrem perdre clients. Va arribar un punt que no teníem liquiditat, perquè havíem de comprar primer l’electricitat a un preu elevat alhora que intentàvem aguantar el cop i no apujar els preus als abonats. Vàrem aguantar el cop pensant que l’augment seria transitori, però finalment vam haver d’augmentar el preu perquè l’empresa no podia desaparèixer. Tot i perdre clients, estam segurs que aquests tornaran, perquè van canviar de companyia per unes ofertes que s’acabaran revisant amb el temps. A més a més, continuam oferint el millor servei de proximitat.

-L’empresa de telecomuicacions ha crescut. Funciona?
-Sí. Actualment, tenim 5.272 fibres i 6.713 mòbils repartits gairebé en la seva totalitat a Sóller, Fornalutx i Deià i unes poques, a Bunyola i Palma. És un negoci que va en augment i funciona.

-Estau instal·lant punts de càrrega de vehicles elèctrics també?
-En el cas de Sóller, l’Ajuntament hauria de facilitar més les càrregues de cotxes elèctrics. D’altra banda, ara mateix tenim repartits punts de càrrega ja a tots els municipis de les illes.

-Quants accionistes té ara El Grup el Gas?
-Actualment comptam amb 350 accionistes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.