Setmanari d'informació local - 138 anys

La producció d’oliva caurà un 50% per mor de Juliette

La borrasca afectà sobretot els olivars situats a 400 metres d’altitud, però també causà impacte a la collita de la taronja

Mae de la Concha i Fernando Fernández amb els tècncis de la cooperativa a un olivar de Fornalutx. | LLUC. GARCIA

La tempesta Juliette deixà nombrosos danys als olivars de Sóller i Fornalutx. La Cooperativa de Sóller calcula que la producció de l’oliva caurà un 50% a causa del fort temporal de vent i neu que afectà de ple a les oliveres majoritàriament de la varietat mallorquina. La borrasca afectà sobretot els olivars situats a partir dels 400 metres d’altitud, una alçada que coincideix on la cota de neu fou més intensa causant la ruptura de moltes branques productives de l’arbre. Així ho manifestà dimarts la tècnica de la cooperativa agrícola, Margalida Morey, després d’acompanyar per diverses finques afectades a la consellera d’Agricultura, Mae de la Concha, i el director general de la mateixa àrea, Fernando Fernández. De la Concha i Fernández es desplaçaren fins a la Vall en el marc de les visites que fan per valorar, amb els pagesos afectats, els danys causats pel temporal Juliette.


Durant aquesta visita, es comprovà que molts olivars estan afectats «i s’hauran de coronar i podar moltes oliveres, per tant, això afectarà la producció almanco durant les dues pròximes campanyes», assegurà Morell. En altres casos, la situació és pitjor, en tant que s’han esqueixat branques per davall de l’empelt, la qual cosa «suposa empeltar de nou l’arbre i com a conseqüència podria tardar fins a 10 anys a treure fruit».

Taronja
El pas de la borrasca Juliette no només ha afectat les oliveres, sinó també la producció de la taronja. Tot i que la Cooperativa encara no ha quantificat els danys, la taronja «ha patit i s’ha gelat», explicà la tècnica de l’entitat agrícola. Morey comentà que després de les fortes gelades per les baixes temperatures, «el vent en va tomar molta i les taronges de l’arbre han quedat danyades i s’han cremat». Per tant, auguren també pèrdues quant a la producció de cítrics.


Tant el Govern com el Consell posaran a l’abast de pagesos i propietaris una línia d’ajudes per pal·liar els efectes del temporal. La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías recordà que el Consell disposa d’unes ajudes directes destinades a particulars i a empreses agrícoles o ramaderes amb un fons inicial d’1,5 milions d’euros que seran gestionades a través del Consorci Serra de Tramuntana, i que en cas de ser necessari s’ampliaran. Les subvencions inclouen la poda i la indemnització per pèrdua d’arbrat, especialment oliveres i també la recuperació d’elements patrimonials i etnològics, com ara porxades, o parets de pedra en sec que han estat danyats a causa d’aquesta meteorologia adversa. Els 1,5 milions formen part del pla extraordinari del Consell de Mallorca que en total mobilitzarà 6,5 milions d’euros per sufragar el cost de les destrosses provocades per la borrasca Juliette.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.