Setmanari d'informació local - 139 anys

La borrasca Juliette causa danys incalculables en el bestiar de la Serra

El pagès Antoni Cañellas ha perdut part del seu ramat degut a l’acumulació de neu

Un helicòpter va apropar a la finca Bini Gran sacs amb menjar pels animals, que feia dies que no menjaven per la neu.

Les dures conseqüències de la borrasca Juliette continuen sortint a la llum. El bestiar de la Serra de Tramuntana ha sofert danys «incalculables» durant aquestes darreres setmanes. La quantitat de neu acumulada sumada a la falta de menjar pels animals durant diversos dies han provocat la pèrdua d’una part important del ramat de la zona. Molts d’aquests animals es troben encara sense localitzar.


El pagès Antoni Cañellas, propietari de la finca Bini Gran, situada a Escorca, ha informat a aquest setmanari sobre la complicada situació que està patint. A més d’haver-se trobat amb infinitat d’arbres tombats i una gran quantitat de reixeta rompuda, el solleric afirma no haver localitzat a hores d’ara una part rellevant del seu bestiar.


Cañellas tenia a la seva finca 22 vaques abans de l’arribada de Juliette. D’aquestes, quatre es troben encara sense localitzar. Sobre les ovelles, el pagès afirma que «és molt complicat calcular el nombre d’ovelles perdudes». Cañellas disposava de més de 160 ovelles a Bini Gran, però explica que «ara és el moment en què les ovelles crien i, per tant, en devíem tenir bastantes més de 160. La majoria d’aquests animals nounats hauran mort. En conseqüència, la gran pèrdua no serà de les ovelles grans, sinó de les petites».
Sobre els motius que han provocat les pèrdues, el solleric explica que «vàrem estar quatre dies sense poder accedir a la finca per la neu acumulada i, per tant, els animals no pogueren menjar durant aquests dies». Afegeix que «el ramat pot haver mort pel fred ocasionat per la neu o per no haver disposat de menjar durant quatre dies».


Sobre l’ajuda rebuda, Antoni Cañellas explica que «després de posar-me en contacte amb els agents forestals d’Escorca, em varen gestionar l’arribada d’un helicòpter a la finca amb sacs de menjar cinc dies després de l’arribada de Juliette». Conclou afirmant que «els estic molt agraït, si no hagués perdut una major part del bestiar», explica.
Per altra banda, la primera valoració econòmica dels danys produïts per la borrasca Juliette al sector agrícola i a la massa forestal de la Serra de Tramuntana puja fins als cinc milions d’euros. El Govern ha aprovat un decret llei d’urgència per agilitzar les ajudes als afectats que inclou un crèdit obert que arrancarà per aquesta quantitat i s’anirà ampliant a mesura que s’atorguin més ajudes directes.
La consellera d’Agricultura, Mae de la Concha, va destacar que «aquestes ajudes s’agilitzaran el màxim possible perquè no hi hagi burocràcia». A més, va afegir que «la situació en què ens trobam ara es repetirà estació a estació a causa del canvi climàtic i hem d’estar al costat dels agricultors per aconseguir el relleu generacional al camp i l’apreciació del producte local per part dels consumidors que s’està donant els últims anys».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.