Setmanari d'informació local - 138 anys

La nova Llei Serra permet recuperar els porxos esbucats

Les edificacions dels olivars en ruïna es podran restaurar amb un permís de Patrimoni

49179
Els particulars podran recuperar els porxos tradicionals dels olivars.

El ple del Consell aprovà dimecres la Llei Serra. La nova normativa permetrà, entre altres mesures, recuperar els porxos dels olivars que han perdut la teulada o estaven declarats en ruïna. A més, la normativa assegura també la recuperació de les edificacions ja existents, però degradades que no estaven incloses en el catàleg municipal com les casetes de roter, els sestadors o altres elements patrimonials tan tradicionals del paisatge humanitzat i declarat patrimoni mundial per la UNESCO, sempre i quan es restauri amb la tècnica constructiva del bé a recuperar, amb els mateixos materials constructius i sense ampliar cap estructura.


Es tracta d’una reivindicació històrica del veins dels municipis de la Vall que ha causat pèrdues irrecuperables a molts olivars pel fet que l’antiga normativa del Consell no permetia construir de nou una estructura que havia caigut o s’havia degradat amb el temps i que s’havia declarat en ruïna.


A partir d’ara i amb un informe previ emès pels serveis tècnics del departament de Patrimoni Històric del Consell, els propietaris tendran l’oportunitat d’aixecar de nou els porxos dels olivars.


Val a dir que aquest tema s’ha debatut en reiterades ocasions en els plenaris municipals, en tant que l’Ajuntament tenia les mans fermades i no podia donar el permís d’obra per refer aquest tipus d’estructures. De fet, al mes de novembre la corporació municipal aprovà una moció on s’instava al Consell a facilitar la recuperació dels porxos i agilitzar els tràmits per rehabilitar aquests tipus d’estructures. En aquest sentit, la norma preveu la creació d’una «Oficina de suport» per accelerar i simplificar els tràmits dels propietaris i entitats a l’hora de sol·licitar ajudes i subvencions convocades per l’administració.

Protecció
El document, que ara haurà de ratificar el Parlament, amplia també la superfície protegida de la Serra de Tramuntana. Així, el territori augmenta en 5.736,16 hectàrees, la qual cosa suposa que uns 5.000 propietaris es podran beneficiar de les ajudes per mantenir l’espai declarat per la Unesco.


Així mateix, estableix la protecció de la pedra en sec i de la seva tècnica i amplia la salvaguarda d’elements singulars com les marjades, camins, sistemes de drenatge i altres elements etnològics com les teules pintades, els sistemes hidràulics, etc.


D’altra banda, el text inclou l’elaboració d’un inventari i posterior catalogació de les oliveres i olivars per a la seva protecció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.