Setmanari d'informació local - 138 anys

La Cooperativa descarta fer una IGP de la Taronja de Sóller

L’entitat opta per potenciar les marques ‘Serra de Tramuntana’ i ‘Vall de Tarongers’

L’entitat agrícola utilitzarà altres marques. | L. LARREY

La Cooperativa Agrícola de Sant Bartomeu ha paralitzat la creació de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de la Taronja de Sóller. L’assemblea general de socis celebrada divendres descartà crear una marca pròpia que permetia diferenciar les taronges cultivades a la Vall de la resta de cítrics. La majoria d’associats prengueren aquesta decisió després de constatar durant aquest any de prova «que hi ha un alt percentatge de fruita que no compleix els criteris per obtenir el segell de qualitat i moltes explotacions en quedarien excloses», explicà el president de l’entitat, Miquel Gual.


Un altre motiu que ha duit a la renúncia de la IGP és «l’alt grau d’exigència que es demana per comercialitzar la marca», afirmà Gual, per la qual cosa, el segell afectaria també als subproductes elaborats a partir de la taronja com són la confitura, el suc de taronja, o altres elaboracions.


Per contra, l’assemblea optà per potenciar dues marques. Per una banda, el segell «Serra de Tramuntana», creat durant aquest any pel Consell i que té per objectiu reactivar l’economia local, i fer que els productes de la Serra siguin competitius al mercat. Per altra banda, la cooperativa ha recuperat la marca pròpia i ja patentada «Vall de Tarongers», un distintiu que «facilitarà la comercialització de tots els productes fets a Sóller a base de taronja», assegurà el president.


El procés de creació de la Indicació Geogràfica Protegida de la taronja de Sóller s’inicià el 2016 quan la Cooperativa decidí incloure la varietat de taronja canoneta en aquest distintiu. El principal objectiu era diferenciar les taronges de Sóller als punts de venda de les que no ho eren. Més endavant, i després de realitzar diversos estudis, l’entitat apostà per incloure la resta de varietats que es cultivaven a la Vall com la Valencia i la Navelate o la Navelina, que també es comercialitzen en gran quantitat. Durant el darrer la Cooperativa ha fet una prova pilot per comprovar si «el projecte era viable, però ha quedat demostrat que no ho és», argumentà Gual. De tal manera que «apostam per les altres marques perquè serà més senzill i pràctic d’utilitzar en altres productes».

Secció ecològica
Durant la sessió assembleària, els socis de la Cooperativa aprovaren modificar els estatuts de l’entitat agrícola. En aquesta ocasió, es va fer una passa per adaptar-se cap a l’agricultura ecològica, afegint una quarta vocal dins el Consell Rector encarregada de gestionar la secció ecològica de la Cooperativa. Llum Gómez serà la representant d’aquest apartat que ha crescut exponencialment els darrers anys també a Sóller. Així, Gómez s’afegirà a altres dues dones que ja formen part de la junta Trinidad Morell-Serra i Teresa Castanyer, vocal i interventora respectivament de la Cooperativa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.