Setmanari d'informació local - 138 anys

La meitat dels matrimonis religiosos oficiats a Sóller són d’estrangers

De les 41 noces celebrades el 2022 a les parròquies de la Vall, 21 foren de gent de fora

Aroa León i Juan Diego, junt a un Chevrolet Styline de l’any 1952 en una desfilada de núvies feta el 2021. | J. AGUIRRE

Els estrangers trien Sóller per casar-se. Durant el 2022 la meitat dels matrimonis religiosos oficiats a les parròquies de la Vall foren de població estrangera. Ja sigui a Fornalutx, Biniaraix, Sant Bartomeu o sa Capelleta, de les 41 noces celebrades durant l’any passat, un total de 21 demanaren un d’aquests temples per celebrar les noces.


La majoria dels forans que reserven l’església provenen de països europeus com Alemanya, França o el Regne Unit, però Sóller es coneix arreu del món i també reservaren un dia per casar-se habitants procedents de Canadà, Nova York, Califòrnia i fins i tot de Nova Zelanda.
En aquests casos, els nuvis que reserven les parròquies de la Vall duen el seu capellà o religiós per celebrar la cerimònia segons marca les seves creences. En canvi, l’altra 50% de celebracions matrimonials oficiades l’any passat han estat parelles locals, «les quals han fet els cursos prematrimonials», afirmà el rector, Eugeni Rodríguez.


En aquest cas, es tracta de parelles que cerquen formalitzar «la seva unió de manera més tradicional, mentre que els estrangers es decanten per ‘llogar’ les esglésies perquè els ha agradat l’entorn i el patrimoni que rodeja Sóller», assegura Rodríguez.
Val a dir que aquesta tendència es pot extrapolar a la resta de municipis de la Serra de Tramuntana, que pel seu encant i paisatges són de les parts més demandades de Mallorca. Tot i la preferència per Mallorca i Sóller, les xifres demostren una davallada progressiva de les cerimònies religioses, sobretot s’ha notat més després de la pandèmia, enfront de les unions per la via civil.


El 2022 se celebraren un total de 134 matrimonis civils, segons el registre del jutjat de Pau. Es tracta de 93 matrimonis més respecte de les unions religioses. Pel que fa al nombre d’estrangers que decideixen formalitzar la seva unió per aquesta via, la xifra es dispara encara més respecte de les noces religioses. Així, del total de casaments registrats als jutjats de Pau de Sóller, «gairebé el 90% són noces de parelles estrangeres», expliquen.
Aquestes dades corroboren la tendència a l’alça d’aquest col·lectiu que formalitza la seva unió ja sigui a l’Ajuntament, a l’aire lliure amb el paisatge de la Serra com a decorat; en finques privades o en hotels rurals.

Anys vinents
Tot i la tendència a la baixa dels matrimonis religiosos o per l’església, el rector, Eugeni Rodríguez, que gestiona les parròquies dels Cristians de la Vall de Sóller ja compta per al 2023 amb una agenda amb reserves per celebrar núpcies. De moment, hi ha vuit peticions per part de parelles estrangeres que volen celebrar la seva cerimònia en un dels temples de la Vall. Com a dada curiosa, es tracta de la mateixa xifra que les parelles locals que busquen formalitzar la seva unió dins aquest any.

Mallorquins
Per contra, per al 2024, Rodríguez comentà que té sis parelles d’estrangers de cara a l’any vinent que estan interessades en «casar-se a Sóller, mentre que de moment només hi ha dues per a mallorquins», afegeix el rector
Cal recordar que la Parròquia de sant Bartomeu també fou escenari el 2021 d’una desfilada de vestits i rams de núvies organitzada per Nendy Bota i que comptà amb la col·laboració de l’Ajuntament i el rector, amb l’objectiu d’incentivar les empreses relacionades amb el sector nupcial.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.