Setmanari d'informació local - 138 anys

Delegació de Govern autoritza l’ús d’armes històriques pel Firó

Tot i la seva aprovació, s’hauran de respectar una sèrie d’estrictes mesures de seguretat

49325
Fotografia de la multitud de participants en la batalla de Ca’n Generós . | P. PELLICER

Delegació de Govern ha autoritzat finalment l’ús d’armes històriques durant les batalles del Firó que se celebra el pròxim dilluns. Després d’una setmana de molta incertesa en el municipi, els tiradors podran emprar els seus trabucs i espingardes. A més, també s’ha autoritzat l’ús de 28 quilograms de pólvora negre, 1 quilogram per a cada un dels 28 tiradors autoritzats anteriorment per l’Ajuntament de Sóller. Les armes d’avantcàrrega afavoriran que no es desvirtuï una de les festivitats més importants celebrades a l’illa de Mallorca, tal com molts sollerics havien temut durant aquests darrers dies.


Tot i la seva aprovació, la qual s’ha duit a terme a través d’una autorització administrativa de Delegació de Govern, en l’edició de la recreació històrica d’enguany s’hauran de respectar una sèrie d’estrictes mesures de seguretat. Aquestes es basen, bàsicament, en la delimitació d’una sèrie de zones a Sóller i el Port on es podran fer servir els trabucs i espingardes, a més de l’especificació del nombre exacte de tiradors que podran accedir a cada una d’elles.


Aquestes condicions implementades enguany, que apareixen en l’annex que acompanya l’autorització, són les següents. En primer lloc, a la concentració que fan els pagesos a les 15 hores a la plaça dels Estiradors, es col·locarà una zona de tir on podran accedir quatre tiradors. Seguidament, a les 15.30 hores a la Plaça Constitució hi podran disparar un total de 16 tiradors, vuit a cada una de les dues zones perimetrals que hi haurà. A les batalles de Ca’n Generós i Ca’n Repic, al Port de Sóller, es col·locaran dues zones de tir, on podran accedir fins a 30 tiradors, repartits en dos grups. Ja a Sóller, a la batalla del Pont d’en Barona, hi podran disparar quatre tiradors, dos a cada una de les dues zones perimetrals instal·lades. I, finalment, a l’escenari de la batalla final celebrada a la Plaça Constitució, hi haurà dues zones de tir, on podran accedir un total de 16 tiradors, vuit a cada una d’elles.


Les dimensions de les zones perimetrals variaran segons el nombre de tiradors que hi hagin d’accedir. Per exemple, la més petita serà de 2,5 per 3,5 metres i, la més gran, de 4,5 per 6,5 metres.

Assemblea General del Firó
Tota la polèmica referent a l’ús d’armes històriques durant les batalles del Firó arrancà el dilluns, a l’Assemblea General, quan Delegació de Govern denegà la sol·licitud de la Vila per a l’autorització de l’ús habitual d’armes de foc d’avantcàrrega durant la festivitat. Des d’aquest moment, els Col·lectius de les festes i l’Ajuntament feren un front comú per intentar trobar una solució. El dimarts al matí, el batle Carlos Simarro va mantenir una reunió d’urgència amb Delegació de Govern. I, ja el dimecres capvespre, la Vila va rebre la citada autorització administrativa que permet l’ús dels trabucs i espingardes, però tan sols a les zones instal·lades per a l’ocasió.

Els Col·lectius accepten els canvis

Tot i que el Firó resultarà ser una mica diferent, pel fet que els trabucaires tan sols podran disparar a les zones marcades, els Col·lectius han acceptat finalment les noves mesures. En una reunió mantenguda ahir capvespre entre la Vila i els Col·lectius, les dues parts decidiren acatar les condicions de seguretat imposades per Delegació de Govern, després d’uns dies de dubtes en què els Col·lectius no tenien clar si acceptar-les.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.