Setmanari d'informació local - 139 anys

Sóller és el segon municipi amb menys pèrdues d’aigua de Mallorca

Les fuites s’han reduït fins al 12%, complint així el mandat del Pla Hidrològic de Balears

49369
El sistema de telecontrol ha permès reduir considerablement les pèrdues d’aigua. | R.E.

Sóller compta amb una xarxa d’abastiment d’aigua molt eficient. Les dades que maneja la Conselleria de Medi Ambient demostren que les pèrdues d’aigua a la xarxa s’han reduït durant el 2023 fins al 12,11%, convertint-se així en el segon municipi, per darrere Montuïri, en tenir un volum d’aigua no comptabilitzada bastant per davall de la mitjana. Segons s’extreu del document, l’any 2000 les fuites d’aigua a la xarxa suposaven un elevat 40%, per la qual cosa, en els darrers vint anys s’ha aconseguit reduir a més de la meitat les pèrdues d’aigua a la xarxa de subministrament del municipi.


Aquesta reducció es deu en gran part a les inversions fetes durant els primers cinc anys de la concessió d’Aqualia, l’empresa encarregada de gestionar el servei a Sóller. El rendiment a Sóller des de fa més de deu anys està per damunt la mitjana del 85%, complint així amb les indicacions que mana el Pla Hidrològic de Balears, qui marca un rendiment de les xarxes de subministrament del 83% per al 2027.

PORT DE SOLLER. RESIDUOS SOLIDOS. Aqualia retira 18 tones de residus sòlids del clavegueram del Port


Aquestes xifres tan positives es deuen també a la inversió que ha fet la concessionària en la renovació de la xarxa, «en la sectorització de la xarxa municipal; la instal·lació d’un telecontrol i d’un servei permanent de recerca de fuites», expliquen des de l’empresa. Aquesta recerca ha millorat la detecció de pèrdues en els carrers mitjançant aparells electrònics molt precisos, que han facilitat «molt la feina al personal qualificat encarregat d’aquestes tasques», afirmaren des d’Aqualia.


De fet, aquest rendiment només s’alterà durant el 2020, coincidint amb la pandèmia de la Covid-19. Sobretot durant el confinament, quan era obligatori quedar a casa, «no vam poder realitzar la detecció de fuites ni la reparació d’aquestes», per la qual cosa s’arribà al 18,01% de pèrdues a la xarxa de subministrament. No obstant això, passat aquest període es restablí de nou el manteniment i ja el 2021 s’arribà al 12,89% d’aigua no comptabilitzada.


Des d’Aqualia han confirmat que el seu principal objectiu «és mantenir aquest rendiment tan alt a Sóller», per continuar complint amb el Pla Hidrològic. De fet, si l’any 2020 la gràfica marcava un rendiment d’abastiment del 81,87%, el 2021 i 2022 ja se situà per damunt el 87% i durant el primer trimestre de 2023 s’ha establert per sobre el 88%, per tant, molt per damunt del que indica la norma. Cal recordar que Sóller es proveeix ara mateix d’aigua potable procedent de tres fonts; un pou i Sa Costera.

Deià i Fornalutx
La situació és molt diferent dels pobles de l’entorn. Pel que fa a Deià, un municipi que sempre ha necessitat un suplement d’aigua durant l’estiu, el poble va enregistrar unes pèrdues que arribaren al 31,68% i que han augmentat en tres punts des del 2000. Quant a Fornalutx, l’aigua no comptabilitzada se situa al 40%, una xifra que s’ha incrementat respecte el 2000 en què les pèrdues de subministrament se situaven al 30%, mentre que Escorca ha empitjorat i ha passat d’un 10% a un 30% de fuites d’aigua.

Període de sequera

La direcció general de Recursos Hídrics ha convocat reunions amb els ajuntaments per fer un seguiment de les mesures que es prenen davant l’inici de la temporada turística, quan més es dispara el consum d’aigua. Des de la Conselleria s’aposta per prendre mesures preventives davant la fora pressió humana davant el període de sequera dels mesos d’estiu i de la manca de pluges.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.