Setmanari d'informació local - 139 anys

Inquietud per la caiguda en picat del preu de la garrova

L’abundant collita i el descens de la demanda marcaran el valor del fruit

Després de 2 anys excepcionals, el preu de la garrova es podria situar al llindar de la rendibilitat per a la campanya actual. El 2022, aquest fruit assolí un valor màxim de 2,70 euros el quilogram. Una xifra que augmentava fins als 30 euros el quilo en el cas del garroví. Però l’extensa collita prevista per la present temporada, sumada al notable decreixement contemplat en la demanda d’aquest producte, situarien el preu del fruit molt per sota de les citades collites anteriors.

El descens més pronunciat es produirà en l’àmbit del garroví. Per una banda, a causa de l’elevat excedent d’aquest producte que el curs passat va quedar sense vendre. I, per l’altre costat, perquè «les grans corporacions, que utilitzaven la goma de garroví per a usos alimentaris o en la fabricació de cosmètics, han cercat espessidors alternatius i ha minvat la seva demanda d’aquest producte», advertí el president de la Cooperativa Agrícola de Sant Bartomeu, Miquel Gual. D’aquesta manera, mentre el mercat internacional del garroví s’ha reduït, «enguany hi haurà més oferta que demanda», assenyalà Gual.

Tot i que el preu de la garrova encara no està fixat per aquesta campanya, la sensació d’incertesa creix significativament entre els agricultors de la Vall. I és que la productivitat de la futura collita, prevista per començar a mitjans d’aquest mes d’agost, podria quedar en entredit en funció del valor de mercat que finalment s’estipuli. Fins i tot, el sector tem que, en alguns casos, la retribució obtinguda per la venda del producte no superi els costos de la seva pròpia recollida.

En qualsevol cas, també hi ha qui fa una crida a la calma en aquest sentit. Per exemple, el pagès Pere Suau explicà que «el descens previst per a la garrova és una conseqüència dels preus disparats dels anys anteriors». I assegurà que «seria un error no collir les garroves enguany».

Mesa de la Garrova

El conseller d’Agricultura, Joan Simonet, es reuní el passat dimecres amb cooperatives, agricultors, intermediaris i empreses de transformació, en el context de la Mesa de la Garrova. Una trobada en què es revisaren els requisits de la Llei de la Cadena Alimentària, així com es repassaren els processos de traçabilitat per assegurar l’origen de cada producció, una passa prèvia a la introducció de la garrova al mercat. A més, també s’examinaren els protocols d’actuació en cas de sospita de robatori.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.