Setmanari d'informació local - 138 anys

La Cooperativa comença a trencar l’oliva de taula

En la primera setmana de l’actual campanya hi han entrat un total de 1.400 quilògrams

La Cooperativa Agrícola de Sóller ha inaugurat aquesta setmana la nova temporada d’oliva de taula. Un inici de campanya que, malgrat arribar just després de diversos temporals consecutius, s’ha acollit amb un optimisme significatiu al municipi solleric. Segons assegurà el president de l’entitat agrària, Miquel Gual, «les pluges han ajudat a engreixar el fruit i, tot i la xalocada que va envestir les faldes del Teix ara fa algunes setmanes, la collita d’enguany serà molt bona». D’aquesta manera, les previsions favorables per al present esplet «només es podrien capgirar si torna a arribar una altra ventada o si cau una calabruixada», explicà Gual.

Al llarg de les darreres jornades, alguns agricultors del municipi ja han posat en marxa la recollida d’aquest fruit. De moment, la Cooperativa de Sóller ha registrat una entrada de fins a 1.400 quilograms d’oliva verda. I es preveu que, en el transcurs de les properes setmanes, aquesta xifra augmenti de manera considerable, superant amb escreix els nivells assolits en les últimes 4 temporades, en què la producció d’oliva va caure en picat.

Tot plegat, serà possible gràcies a unes condicions meteorològiques que han acompanyat el creixement d’aquest fruit durant la major part del temps. I que, en última instància, han evitat la deshidratació de l’oliva davant les altes temperatures. «Les precipitacions hauran anat molt bé per aquelles zones més tardanes, que segurament podran començar a collir el fruit a partir de la setmana que ve», exemplificà l’enginyera agrònoma Margalida Morey.

Igualment, un dels factors que també matisaran els resultats de l’actual esplet és el tamany de l’oliva. I és que, tal com posà de manifest Morey, «molta oliva és d’un calibre més aviat baix». En aquest sentit, la tècnica de la Cooperativa advertí que aquesta circumstància s’explica principalment «a causa de l’excés de producció, que provoca que el fruit sigui una mica més petit».

Pel que fa a la fabricació d’oli, la Cooperativa corroborà les bones expectatives dels pagesos de la Vall. Enguany, l’oli d’oliva mallorquina de major qualitat es pagarà a 9 euros el litre. Un preu que representa un augment de gairebé el 40% respecte dels 6,5 euros assolits en la darrera campanya. A més, i amb l’objectiu d’aprofitar les olives malmenades per les fortes ventades de finals d’agost, l’entitat agrària anticiparà l’obertura de les seves tafones, que s’efectuarà al mes d’octubre.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.