La pujada del preu de l’oli afegit a l’augment de la producció d’oliva ha causat aquestes setmanes un col·lapse a la tafona particular de Can Det. Una allau de productors provinents de tot Mallorca causaren un problema als gestors de la tafona qui en tres dies varen rebre 450 telefonades de petits productors que volien fer oli. Un dels encarregats de la tafona, Joan Deyà explicà que aquesta situació no els havia passat mai, la qual cosa «ens ha conduït a utilitzar un sistema de reserva per regularitzar el que està passant».
En altres temporades, els productors es posaven en contacte amb la Tafona i en pocs dies podies dur l’oliva «però enguany hem quedat saturats amb poc d’una setmana, i això que encara falten els pagesos de Sóller», comentà Deyà. Per això, els propietaris han decidit prioritzar «els clients habituals» i poder donar servei als d’aquí.
Cooperativa
En canvi, a la tafona de la Cooperativa de Sóller l’afecta poc aquesta situació. Si bé, el president, Miquel Gual reconeix que hi ha certa «psicosi per fer oli», la condició per moldre l’oliva a les instal·lacions «és estar d’alta a la Denominació d’Origen», la qual cosa serveix com a filtre.
D’aquesta manera, la cooperativa rep els productors habituals amb la diferència que «enguany entreguen més tones d’oliva», digué. No obstant això, Gual calcula que «recollirem entorn d’un milió o un milió tres-cents mil quilograms d’oliva, en un any en què el rendiment és molt baix», mentre que quan es parla d’un any extraordinari es pot arribar a la xifra dels dos milions. Per tant, «per a nosaltres serà un any normal», afirmà.
Pel que fa a l’oliva de taula, també s’espera una bona producció. Actualment, s’ha arribat a les 50 tones i s’espera finalitzar la temporada superant les 60. Com a dada a destacar, la temporada de l’oliva de taula s’ha allargat més del compte. Generalment, la molta d’oliva i l’entrega del fruit per a taula «coincidia una setmana, però enguany s’està solapant a causa de la quantitat de fruit que s’ha recollit», afirmà el president.