El pròxim 22 de novembre se celebra Santa Cecília, patrona dels músics. Amb motiu d’aquesta important data, encarregats de diferents entitats fan balanç de l’actualitat musical a Sóller. Entre d’altres, parlen de la riquesa musical que hi ha al municipi, el potencial que tenen tant adults com joves i les mancances que veuen en el sector. Durant els pròxims caps de setmana s’han programat tres concerts per festejar el Dia del Músic, on participaran la majoria d’agrupacions de la Vall.
«La música a Sóller està molt viva i travessa un bon moment», comenten els responsables. Després d’haver superat uns complicats anys de pandèmia, Sóller compta de nou amb una àmplia varietat d’agrupacions de diferents estils que es reuneixen setmanalment per assajar amb l’objectiu de continuar potenciant el seu nivell artístic. Les músiques clàssica, tradicional i moderna estan molt presents a la Vall gràcies a la feina, en la majoria dels casos desinteressada, que fan els membres de les entitats. Per contra, tal com informen els encarregats dels grups, «és una llàstima que Sóller no pugui aprofitar tota aquesta riquesa musical que té». Opinen que el municipi no té espais suficients per abastar tota l’oferta sonora de la qual disposa.
Lina Sampol, presidenta de l’Associació Músics de Sóller, explica sobre l’activitat actual que «des de després de la Covid, les entitats culturals s’han mogut molt. Avui en dia Sóller és un poble molt actiu musicalment parlant». Per altra banda, xerrant de les mancances, Sampol opina que «les institucions podrien donar més valor a tota la varietat musical que hi ha Sóller, que no és poca». L’Associació Músics de Sóller organitza el dissabte dia 18 al Victòria la ‘Festa de la Música’, amb motiu de Santa Cecília.
Jose Vicente Franco, més conegut com a ‘Xevi’, és el director dels Xeremiers de Sóller. L’encarregat de l’agrupació creu que «a Sóller hi ha un alt nivell musical en els tres principals estils, que són clàssic, tradicional i modern, tan individual com col·lectivament. La gent és inquieta, i això és molt bo per la música». Per altra banda, Xevi opina sobre la disponibilitat d’espais que «tristament, a Sóller hi ha més producció musical que espais on poder exhibir-la. Falten escenaris per poder mostrar tota l’oferta musical que hi ha al poble». Els Xeremiers participaran el diumenge dia 19 al concert de Santa Cecília organitzat per Joventuts Musicals a la Parròquia.
Jordi Batle, director de l’Escola de Música de Sóller, opina sobre el potencial dels joves que «planter a Sóller n’hi ha molt, perquè hi ha molta afició. Però a nosaltres, com a escola, encara ens falta prendre el vol. El tema d’haver-nos desplaçat enguany a Es Puig per les obres a les Escolàpies ens ha perjudicat, hem mantingut les matrícules quan en principi anàvem a augmentar el nombre d’alumnes». L’Escola i la Banda de Música organitzen conjuntament el concert de Santa Cecília el dissabte 25 a la Parròquia.
Nico Amengual, director de la batucada ‘Batu-al-Món’, creu que «a Sóller hi ha molta activitat, encara que hagin de ser les mateixes entitats les que se l’organitzin. Disposam d’un nivell musical molt alt, a la Vall hi ha puntals de diferents estils». Sobre els joves, Nico opina que «pens que els centres educatius podrien tenir un paper més important, incentivant i conscienciant els joves de les activitats i agrupacions que hi ha al poble». Sobre les mancances, Amengual creu que «la música a Sóller no té suport econòmic. Hi ha grups que necessiten aquesta ajuda per evolucionar».
Héctor Bujosa, president de Joventuts Musicals, comenta que «a Sóller hi ha moltes aptituds musicals. Els joves violinistes, que són els que jo conec, tenen molt futur amb la música». Bujosa lamenta que «en general al municipi hi ha músics de molta qualitat, però és trist que hagin de ser ells mateixos els que s’organitzin els seus concerts. A la Vall falta molt treball cultural».