Setmanari d'informació local - 139 anys

Les protestes dels Indignats arriben a la Unesco de París

Els veïns titllen de ‘paripé’ la preocupació mostrada per Icomos

Palma Pilar Pellicer Local uh Manifestació dels afectats de la carretera Ma10 davant la DGT

La problemàtica de les curses legals i il·legals a la Ma-10 arribarà pròximament a París. La plataforma Indignats Ma-10 ha decidit enviar una denúncia a la seu mundial d’Icomos (Consell Internacional de Monuments i Llocs) per tal de trobar una ràpida solució a la incòmoda situació que pateixen els veïns.

Icomos és l’òrgan assessor del Comitè del Patrimoni Mundial per a l’aplicació de la Convenció del Patrimoni Mundial de la Unesco, i té la seva seu mundial a la capital francesa. L’entitat es dedica a la promoció de la teoria, metodologia i tecnologia aplicada a la conservació, protecció i posada en valor del patrimoni cultural. Entre les tasques d’Icomos destaca la de vetllar per l’estat dels béns declarats Patrimoni Mundial, com ho és la Serra de Tramuntana des de fa dotze anys.

Els veïns de la Ma-10 consideren que l’entitat no compleix la funció de protegir la Serra, que tants problemes els està generant durant els darrers anys per les curses legals i il·legals, i per això han decidit enviar una queixa a la seva seu mundial a França, «per veure si així ens fan una mica més de cas», comenten els membres de la plataforma.

Entre altres, els afectats han de fer front constantment a la contaminació acústica que generen els vehicles de carreres; la contaminació de l’espai natural que provoca l’acumulació de gent durant les curses legals; el perill viari que suposa circular per la Ma-10 alhora que altres vehicles ho fan a grans velocitats; i el tallament de carreteres que deixa incomunicats els afectats durant hores quan s’organitzen curses.

Preocupació d’Icomos-Espanya

La decisió d’enviar la denúncia a París sorgeix, en part, de la preocupació per la situació que mostrà la setmana passada Icomos-Espanya fruit d’una carta que els Indignats enviaren conjuntament amb el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) fa més d’un any. Tal com informen membres de la plataforma, «fa un any i mig enviàrem una queixa conjunta amb el GOB a Icomos-Espanya, ens confirmaren fa mig any que l’havien rebut i la passada setmana ens comunicaren que estaven preocupats per la situació».

Els veïns de la Ma-10 han titllat de «paripé» aquesta «suposada preocupació» mostrada per l’entitat, perquè «fa dotze anys que estan preocupats, ja que quan es va declarar la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial de la Unesco, en un dels punts de la declaració ja figurava la preocupació per part d’Icomos per la situació a la Serra, i no han fet res de res». Per això, els afectats han decidit donar una passa més enllà i enviar la denúncia directament a la seu mundial de l’entitat.

Tal com han informat, si aquesta denúncia enviada a París no dona resultat, «ens veurem obligats a enviar-ho tot directament a la seu de la Unesco, amem si així funciona».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.