Joaquín Pourqué ha obtingut durant les darreres setmanes un important reconeixement. El francès, que resideix a Sóller des de l’any 2015, s’ha convertit en el primer mestre artesà destil·lador de Mallorca. Després de nombroses visites dels inspectors del Consell de Mallorca, finalment la institució ha decidit reconèixer el protagonista.
Des de la seva arribada al municipi, Pourqué centrà els seus esforços a fer artesanalment sabons 100% naturals, mitjançant el procés de saponificació en fred. Gràcies a la seva dedicació i exitosos resultats, el francès fou reconegut, en primer lloc, obtenint fa uns anys la carta de saboner del Consell de Mallorca, concretament, la número 780 entregada per la institució.
Anys més tard, el francès ha continuat experimentant i produint altra mena de productes, motiu pel qual ha acabat obtenint una nova carta, la qual ha resultat ser «més especial» per a Pourqué, pel fet de ser «el primer de Mallorca en obtenir-la». En aquesta ocasió, el francès ha rebut el títol de ‘Destil·lador d’essències’, pel fet de crear perfums, licors i altres productes de manera totalment casolana. Segons conta Pourqué, «tots els meus productes són fets amb matèries primes de l’illa: olis d’oliva verge, plantes de la Serra de Tramuntana, etc.». El francès continua explicant que «el passat any sorgí una nova normativa amb la qual podíem optar a tenir la carta de destil·lador i vaig pensar que seria adient tenint en compte la feina que estava fent des de feia uns anys». Per aquest motiu, Pourqué ha rebut diverses visites dels inspectors o tècnics del Consell per revisar la feina que el francès duu a terme al seu taller de la Vall. Després d’haver valorat els processos i els resultats, la institució decidí fa unes setmanes convertir al francès en el primer mestre artesà destil·lador de Mallorca, fet que ha generat «una gran alegria» a Pourché.
Finalment, sobre el que l’artesà produeix a casa seva, comenta que «tots els productes que faig són 100% naturals, sense plàstic i de quilòmetre 0». Entre altres, «em dedic a produir xampús sòlids, olis corporals, perfums ecològics, bàlsams labials ecològics, etc.» Aquest reconeixement, sumat al de mestre saboner de fa uns anys, motivarà a Pourqué a continuar fent feina per crear productes naturals fets amb matèries properes a la Vall, les quals li donen un valor afegit al resultat del producte. De fet, totes aquestes creacions casolanes i que vetlen per respectar el medi ambient són ben sol·licitats durant els darrers anys.