Setmanari d'informació local - 140 anys

Premi per difondre el patrimoni culinari

El Museu Marítim rep la Menció d’Honor per un projecte educatiu en el qual també hi han participat el Taller de Memòria de l’IMAS, els Serveis Socials de la Vila i l’FP de cuina de Sóller

Una de les jornades en què el Taller de Memòria visità l’alumnat de cuina.

El Museu Marítim de Mallorca ha rebut aquesta setmana una gran notícia. El projecte «De la mar a la taula. Receptes d’ahir a cuines d’avui» ha estat premiat en uns premis educatius organitzats a escala internacional. Concretament, parlam de la 13a edició dels Premis Ibermuseus d’Educació, la qual ha tengut ben en compte el museu mallorquí, moltes de les activitats del qual s’organitzen en el Museu de la Mar del Port de Sóller. De fet, el citat projecte ha estat desenvolupat, en gran part, a la Vall. El jurat d’enguany ha decidit entregar 10 premis i 10 mencions d’honor, d’un total de 200 projectes presentats, tant de la península com de tota Amèrica Llatina. El projecte ideat pel Museu Marítim ha rebut una de les deu mencions d’honor. Aquest neix de la recuperació de la gastronomia marinera tradicional i es pot dir que ha estat un projecte a quatre bandes, ja que l’han treballat el mateix museu; el Taller de Memòria de l’Institut Mallorquí d’Assumptes Socials (IMAS); els Serveis Socials de l’Ajuntament de Sóller; i la Formació Professional (FP) de cuina de l’IES Guillem Colom Casasnovas de Sóller. El projecte sorgeix d’una recerca antropològica al Port de Pollença, d’on es va crear una exposició que donà pas a l’enriquidor projecte, iniciat l’any 2022.

SOLLER. MUSEOS. De la mar a la taula, la nova exposició al museu de la Mar.

La iniciativa té com a principal objectiu recuperar i difondre el patrimoni culinari marítim i pesquer de les Illes Balears, valorant els sabers tradicionals i la seva relació amb les pràctiques gastronòmiques actuals. El Programa Ibermuseus reconeix projectes que promouen la funció social dels museus i el seu paper com a espais d’educació, participació i transformació cultural.
El director del museu, Albert Forés, ha expressat aquesta setmana la seva felicitat «per haver rebut aquesta menció d’honor, és el premi a la bona feina que ha duit a terme tanta gent implicada». Sobre el recorregut del projecte, comenta que «tot començà el 2022 amb l’exposició ‘De la mar a la taula’ oferida per Margalida Mulet i Diana Borràs, les quals dugueren a terme una excel·lent tasca de recerca antropològica al Port de Pollença. L’exposició consistí en una recerca vinculada al món dels pescadors pollencins, amb l’evolució de les seves receptes com a eix central. L’esdeveniment, que fou exposat al Museu de la Mar del Port de Sóller, tengué una gran repercussió i ens animà a crear aquest complet projecte final». Així doncs, des del museu es posaren en contacte amb el Taller de Memòria de l’IMAS i amb els Serveis Socials de l’Ajuntament per organitzar diferents tallers i visites, dels quals sortiren quantitat de receptes pròpies vinculades al peix. El projecte continuà amb la part educativa, que fou la d’incloure l’alumnat de l’FP de cuina de l’Institut de Sóller. Durant diverses jornades, els majors del Taller de Memòria es desplaçaren fins a la cuina del centre educatiu de la Vall, on mostraren diversitat de receptes marines tradicionals. Des d’aquelles experiències, es decidí crear un llibre, editat per l’Ajuntament, i en el qual es recollien totes aquestes receptes. Els exemplars foren repartits als centres escolars, biblioteques, negocis, etc. i tengueren un gran impacte. Vist el seu èxit, aquest fou presentat a l’edició dels citats premis, i el resultat ha estat el ja comentat.

SOLLER - LIBROS - Presentat ‘De la Mar a la Taula’, un llibret que recull les receptes de cuina marinera sollerica.

Ara, l’activitat relacionada amb el projecte no s’atura, ja que en aquests moments, segons confirma Forés, «estam evolucionant en la creació d’un calendari de pesca de proximitat, amb el qual es faran uns tríptics per a les escoles i uns pòsters per a les peixateries en els quals es recomanarà el peix que s’ha de consumir en cada temporada». En definitiva, un projecte ben complet.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.