Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

Les Escolàpies, entre el passat i el futur

Explicam els detalls de la reforma amb fons europeus d’aquest centre multiserveis que coincideix amb el 50 aniversari de la marxa de les religioses de l’edifici

48801
Imatge del pati interior de les Escolàpies on s’eliminarà el pàrquing.

L’equipament públic de les Escolàpies viurà en els pròxims mesos una renovació integral gràcies a la injecció de 1,9 milions provinents dels fons Next Generation de la Unió Europea, a més de prop de 750.000 euros que aportarà l’Ajuntament de Sóller. Apart de renovar el mobiliari i l’estructura, la reforma d’aquest centre que compleix enguany 50 anys des que les monges que donen nom a l’edifici deixaren l’antiga escola, millorarà la sostenibilitat del recinte en un 30% d’emissions de combustible fòssil.


Les obres, emmarcades en el Plan de Impulso a la Rehabilitación de Edificios Públicos (PIREP) començaran entre juny i juliol d’enguany i tenen una data de termini fixada al 30 de setembre de 2024. D’aquesta manera s’evitarà una dilatació indefinida de la remodelació com ha succeït en altres casos com la reconversió de La Defensora. El centre serveix actualment com a local per diversos col·lectius del poble com l’Escola de Música, l’Agrupament Escolta, el grup folklòric Estol de Tramuntana i el futur arxiu municipal, entre d’altres.

Remodelació
Per conèixer el passat d’aquest edifici important en la vida educativa, cultural i, durant un temps, sanitària de Sóller, bucejarem en la història abans i després que les monges escolàpies deixessin l’edifici però a continuació parlam amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Miquel Nadal, per a que ens conti els detalls de la remodelació d’aquesta infrastructura.


«El més difícil de reubicar seran l’Escola de Música i la biblioteca. En referència les obres que s’implementaran faran que l’interior de l’edifici canvi totalment. Per posar alguns exemples del que suposarà la reforma es canviarà l’enllumenat, s’aplicarà un aïllament a la façana, es canviarà també la griferia per optimitzar el consum d’aigua. Un canvi curiós és que es plantaran arbres de fulla caduca per fer ombra a l’estiu i deixar entrar la llum del sol a l’hivern i la tardor.

Hi haurà també aparcament per bicicletes i panells acústics. A més, s’eliminaran les plaçes d’aparcament que hi ha actualment. Canviarà tot», afirma el regidor popular.


Nadal continua explicant que «pròximament sortirà en concurs l’obra per trobar una empresa concessionària que s’encarregui de la remodelació. La reducció d’emissions ha de ser d’un mínim de 30% però els tècnics ens comenten que serà molt més».

A la pregunta de com es rebuscaran les entitats culturals que utilitzen l’edifici de les Escolàpies com a seu durant el temps que durin les obres de reforma de l’edifici, Nadal sosté que «ens hem de reunir tècnics i polítics pròximament per trobar una solució. L’Escola de Música no pot perdre un curs i la biblioteca ha de continuar funcionant. Tot i que encara no tenim un lloc alternatiu decidit però segur que trobarem una fórmula per recol·locar les associacions sense que hi hagi cap problema».

Història
A continuació farem un repàs per la història de l’edifici de les Escolàpies des de l’arribada de les monges que donen nom al recinte, la sortida de les religioses ara fa 50 anys i totes les funcions de l’edifici des d’ençà fins avui en dia.


Les obres del convent del carrer de Batach s’iniciaren el 28 de setembre del 1862 i la comunitat s’hi traslladà finalment el 14 de novembre del 1869. Vuit anys després, el 1877 es va acabar les obres de la capella. Amb els anys, la congregació va anar ampliant l’edifici fent diverses obres i edificis annexos fins deixar-lo tal i com es coneix avui en dia. Durant aquest temps el recinte serví com a escola on els alumnes es prepararen el BUP i el COU.


Als anys setanta el complex fou venut a l’Ajuntament després que les monges Escolàpies abandonessin la localitat després de més d’un segle de labor al poble. El Consistori va decidir utilitzar-ho com espai cultural i multiusos, tasca que s’ha anat mantenint fins el dia d’avui. Durant els 1978-1980 part de les instal·lacions continuaren acollint l’ensenyament secundari del municipi (BUP).


Als anys vuitanta l’edifici de l’antic teatre fou reconvertit per ubicar-hi el centre de la Tercera Edat, mentre que durant els mateixos anys la planta baixa i el primer pis foren adequats per ubicar-hi el centre sanitari de la Vila. A la dècada dels anys 2000 es feren diverses reformes interiors per instal·lar l’Escola de Música Municipal. Fa menys de quatre anys, al 2019, es va iniciar una labor de reforma de les teulades i diversos espais, així com es va refer la instal·lació elèctrica.



Un espai renovat
La reforma de les Escolàpies per 1,9 milions de fons europeus i uns 750.000 euros de l’Ajuntament, respon a les demandes de les associacions culturals per poder gaudir d’unes infrastructures dignes però, a la vegada, ha aixecat la desconfiança de l’oposició que ha demanat explicacions sobre on s’ubicaran les associacions que utilitzen aquesta infrastructura pública mentre duri l’obra. D’aquesta manera es gaudirà d’un equipament públic amb molta història que continua sent clau en la vida cultural del poble.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.