Setmanari d'informació local - 138 anys

Més de setanta anys d’arqueologia al Puig d’en Canals

Al voltant d’un miler d’alumnes han visitat el major jaciment prehistòric de Sóller on es du a terme un projecte educatiu

Un grup de nins realitzen tasques de manteniment al jaciment.

Són pocs els sollerics que coneixen o han visitat el major jaciment arqueòlogic de la Vall, situat al Puig d’en Canals. Amb 3.000 anys d’antiguitat, aquest entorn privilegiat des d’on es pot contemplar amb vista panoràmica gran part de Sóller, acull des del 2018 un projecte educatiu on estudiants dels centres Sagrats Cors i CEIP Es Puig han descobert el jaciment. Mitjançant una eina didàctica anomenada APS (Aprenentatge i Servei) els escolars han ajudat al manteniment de la zona, a més de realitzar altres activitats pedagògiques com conèixer la flora i fauna de l’entorn, el treball d’un arqueòleg, un aproximament al myotragus o una visita al Museu de Sóller, entre d’altres. Els alumnes han ajudat a la recuperació, neteja, restauració, posada en valor i difusió del jaciment, com si fossin petits arqueòlegs.


Jaume Deyà (Sóller, 1985), historiador i arqueòleg coordina aquesta iniciativa de la que afirma «han participat més d’un miler de joves del poble». Deyà conta la història d’aquest projecte educatiu. «Fa uns anys, aquí varen voler fer unes pistes de cotxes de ràdio-control i hi va haver una denúncia ja que aquest enclavament és zona arequeològica. Em demanaren un informe. Arrel d’aquesta experiència i coincidint en què acabava de començar com a professor a l’escola del Conven, es donà la circumstància de que hi havia un projecte anomenat APS (Aprenentatge i Servei) Serra de Tramuntana impulsat per el Consell de Mallorca i el Govern. Decidírem proposar una activitat per apropar el jaciment als alumnes. El projecte va viure un moment d’aturada degut a la pandèmia però hem pogut reemprendre el projecte amb èxit», explica.


L’arqueòleg solleric, que també és mestre de Ciències Socials al Es Convent, afegeix que «calcul que amb els anys que duim fent les visites molts alumnes de les escoles de Sóller han participat en alguna de les activitats organitzades. Els nins ‘flipen’ quan venen. Els encanta. Tot el que sigui antic o ancestral els agrada molt. Encara més quan anam a alguna cova i els mostr restes òsees o alguna calavera. Al·lucinen», afegeix.


L’impulsor de les visites educatives al jaciment mil·lenari reviu la història d’aquest indret ancestral. «El Puig d’en Canals era el principal poblat prehistòric de Sóller. Estam parlant, aproximadament, de l’any 1000 A.C., abans de que arribessin els romans. Des d’aquí adalt els pobladors podien controlar els altres petits jaciments que hi havia aquella època. No sabem quanta gent hi vivia ni el tamany que tenia. Actualment el que queda és pràcticament res, ja que aquí hi ha hagut una cimentera, han fet marjades, amés d’una cantera. Es va desmuntar pràcticament tot».

Un secret de l’història
«La primera excavació es va fer als anys 50 a càrrec de l’arqueòleg Bartomeu Ensenyat. Va trobar un santuari prehistòric que, en aquells moments, va ser dels primers que s’excavaren. També descobrí dues cases amb molts d’objectes interessants que ara són al Museu de Sóller. Destaquen: una figura de terracota grega anomenada tenagra, que representa una dona rentant-se; també es recuperaren braçalets de bronze, ceràmiques típiques de l’època tant duites de la Península com de Grècia o Itàlia, a més d’hams de pescar de bronze. Són coses curioses ja que donen informació de l’època. Degut a les obres, el santuari ha desaparegut. El jaciment s’abandonà i la majoria de gent no coneixia res. Arran del projecte educatiu, vàrem poder demanar una subvenció al Consell de Mallorca amb la intenció de, mitjançant un equip de restauradors, restaurar i documentar les restes que quedaven. També milloràrem el lloc: hem posat una reixa, uns bancs i panells informatius. Volem ampliar la zona visitable a la part d’abaix, que és 10 vegades més gran que la zona on som ara», explica.


«Tenim un acord amb l’Ajuntament per a que els alumnes del mòdul de jardineria acondicionin del terreny amb la intenció de no només continuar amb l’activitat educativa, sinó que aquí hi puguin venir els veïns del poble a passejar, seure als bancs o passar una estona agradable. Seria aquí adalt que es una petita part del que era el poblat, ja que la majoria del terreny està sense excavar, hi ha les pistes de tenis o una gran part plena de vegetació. El meu somni és poder excavar i recuperar les restes», comenta Deyà.

Vandalisme
Jaume Deyà lamenta els atacs que ha sofert la instal·lació divulgativa. «Ens preocupa el vandalisme. La setmana següent a la instal·lació dels panells informatius, fa dos anys, una persona que no sabem qui és va ratllar-ne dos amb una clau fent dibuixos obscens. També tomaren un cartell que hi ha a l’entrada». El jaciment arqueòlogic del Puig d’en Canals és un tresor amagat de pedra viva del primer Sóller. Un Sóller desconegut i ancestral a l’abast de la mà gràcies a un projecte educatiu per garantir que les noves generacions coneguin l’origen de la primera civilització que hi va haver a la Vall 3000 anys enrera. Una mirada al passat mil·lenari que no han pogut fer la majoria de veïns però que pareix tenir garantit un futur de la mà dels joves.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.