Setmanari d'informació local - 139 anys

Sóller acollí una jornada electoral sense incidents

Tot i això, membres de les meses mostraren el seu malestar per l’excessiva quantitat d’hores treballades i la manca d’organització patida en els diversos col·legis electorals

Sóller va acollir el passat diumenge un 28M sense incidents destacables on els residents pogueren elegir els seus nous representants municipals. La jornada electoral es va desenvolupar amb total normalitat. Des de les 9 i fins a les 20 hores els sollerics anaren passant pels seus corresponents col·legis, d’un total de vuit que s’havien instal·lat en el municipi, per exercir el seu dret a vot.


A la Vall es respirava un ambient de nervis des de primera hora del matí, el qual evidenciava la rellevància de la jornada. Per exemple, al col·legi instal·lat a l’Horta, concretament a l’escoleta Mondaura, es va formar una cua de gent per votar des d’abans de l’obertura del col·legi que, per cert, es va retardar respecte de l’hora inicial prevista. Cap a les 9.15 hores els votants, entre els quals es trobava el candidat d’El Pi, Jaume Bestard, qui resultà ser el primer candidat a votar, començaren a entrar al col·legi.


A dintre, amb tot a punt, els apoderats de cada partit esperaven impacients que arranqués la jornada electoral. Els cossos policials s’instal·laren a l’entrada per tal que tot es desenvolupés sense incidències. Aquesta mateixa situació es va repetir a la resta de col·legis del municipi, els quals acolliren un total de 18 meses electorals. Després, durant la jornada els residents acudiren als seus respectius col·legis, exercint el seu vot sense haver de fer front a cap problemàtica. Cal destacar que, dels 9.703 sollerics que estaven citats a elegir els nous regidors, en votaren 6.229, el que suposa un 64,20% de participació.


Sobre els membres de les meses electorals, cal dir que hagueren de suportar una intensa jornada d’unes 16 hores. A les 8 hores del matí, alguns amb més ganes que altres, se citaren als respectius col·legis juntament amb els supervisors o funcionaris de l’Ajuntament, els quals els explicaren les tasques que haurien de dur a terme durant la jornada. Per concloure, els presidents i vocals procediren a fer el recompte de vots, finalitzant la seva tasca cap a les 12 hores de la nit.

Membres de les meses
Adelaida Morell fou citada el passat diumenge per exercir com a presidenta en una de les meses electorals instal·lades al Port de Sóller, concretament al col·legi Pere Cerdà. Adelaida manifesta sobre l’organització de la jornada electoral que «trob que està molt mal organitzada. No pot ser que tenguin fent feina durant 16 hores a les tres mateixes persones de la mesa. És una feina horrible i molt estressant». Morell explica sobre el recompte de vots que «durant tot el dia la feina és bona de fer. Però el més dur és a partir de les 20 hores quan, després de fer 12 hores que fas feina, has de fer el recompte i omplir infinitat de documents que, en la meva opinió, ja haurien d’estar omplerts prèviament».


La membre de la mesa assegura també que «a més, la presència dels polítics durant el recompte, amb les seves constants interrupcions, no afavoreix gens a la nostra feina».


Per altra banda, Estela Martí fou la primera vocal en una de les meses electorals de l’Horta, concretament a l’escoleta Mondaura. La sollerica opina sobre la seva primera experiència com a membre d’una mesa que «va ser molt esgotador». «Moltes hores, molta feina i molta cosa nova per assimilar en molt poc temps», assegura. Sobre les mancances explica que «la zona habilitada es trobava sense WC i tan sols poguérem disposar del WC infantil; no bastaven les cadires i ens anàvem rotant, etc. En definitiva, mal organitzat tot». Finalment, la primera vocal opina sobre els canvis que faria que «el canvi que proposaria seria oferir-ho com una oferta de feina o bé, si es continua amb el mateix procés de selecció obligada, apujar el sou, ja que 70 euros respecte a totes les hores que férem em pareix, avui en dia, un clar exemple d’explotació laboral. I més si ho comparam amb totes les despeses que es fan durant les campanyes electorals».


Lucas Esteban exercí per primera vegada com a president en una de les dues meses electorals instal·lades a l’Institut de Sóller. Lucas, qui qualifica l’experiència del passat diumenge com a «horrible», opina que «trob que hi ha una excessiva burocràcia que no ens hauria de pertànyer a nosaltres. En l’època en què ens trobam, tota aquesta documentació que ens varen fer omplir al final de la jornada hauria d’estar feta, o l’hauria d’omplir gent especialitzada». Com a possibles solucions, el membre de la mesa conclou proposant que «per no fer-nos fer 16 hores seguides, es podrien fer dos torns. O, el que també es podria fer, ja que ens trobam en l’any 2023, és digitalitzar-ho tot i que la gent pogués votar des de casa seva, i així ens estalviaríem tota aquesta feinada».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.