Setmanari d'informació local - 139 anys

El Port, molt implicat en la conservació de la mar

La primera edició del ‘Mediterranean Fest’ aconseguí reunir a centenars de persones durant tot el passat cap de setmana

El Port de Sóller fou l’escenari encarregat d’acollir el passat cap de setmana la primera edició del ‘Mediterranean Fest’, el festival dedicat a la Mar Balear. L’objectiu de l’esdeveniment fou convidar a gent de totes les edats a apropar-se a la mar per tal de conscienciar-la de la importància de la conservació marina i implicar-la en la seva protecció. Per assolir aquest propòsit, durant el cap de setmana es programaren neteges de platges i fons marins, conferències i tallers, entre d’altres.

Tal com han confirmat els seus organitzadors aquesta setmana, «vàrem arribar a l’objectiu, ja que la gent es va implicar i va entendre l’important paper que tenim els humans amb la conservació marina».
Cal recalcar que el festival, que aconseguí reunir a centenars de persones durant tot el cap de setmana, va estar dividit en dos blocs, separats per dues zones. En primer lloc, el moll comercial fou el punt on es dugueren a terme les conferències i la majoria d’activitats; i, en segon lloc, la part del Psicobloc (detallada a la secció d’esports d’aquesta edició del Setmanari Sóller) s’organitzà enfront de la base militar. Fins a les 18 hores del dissabte, la majoria de gent es va concentrar a la zona del Psicobloc, per tal de presenciar el Campionat Balear; mentre que, quan aquest finalitzà, tothom es va desplaçar al moll comercial per escoltar les conferències. Passant ja al diumenge, la majoria de gent es concentrà durant tota la jornada al moll comercial.

L’organització del festival
L’organitzadora del festival ha estat Gádor Muntaner, una coneguda científica i divulgadora marina. A més, ha comptat amb l’ajuda de César Canudas i Pep Capó, que s’encarregaren també de muntar l’’Adrenaline Show’ l’anterior cap de setmana. Entre els tres, programaren un variat i intens programa d’activitats que feu que la gent s’apropés amb molta curiositat al moll comercial del Port per escoltar les interessants conferències o participar en alguna de les activitats.

A més, Gádor Muntaner ha explicat que «sense l’ajuda de tota l’altra gent no hagués estat possible». Continua contant que «hi ha marques que ens han donat material per als premis, entitats locals que ens han ajudat econòmicament, i gent que ha col·laborat muntant, servint a la barra, etc.». Conclou manifestant sobre aquest tema que «sense tota aquesta gent, hauria estat impossible que el ‘Mediterranean Fest’ hagués sortit com ha sortit».

La iniciativa es va encarregar durant el dissabte i el diumenge d’unir en un mateix espai tots els esforços que s’estan fent actualment sobre la conservació marina a les Illes Balears. Tal com havia explicat l’organitzadora abans de l’inici del festival, «volem celebrar la conservació marina. No volem fer un simple cicle de conferències, el que cercam és que l’esdeveniment sigui una festa».

Les activitats de l’esdeveniment

El ‘Mediterranean Fest’ arrancà el dissabte a primera hora amb una neteja de la platja. Una trentena de participants, entre els quals es trobaren famílies senceres, acudiren a la platja de Can Generós per tal de retirar residus. En un primer moment, va semblar que la platja estava prou neta, però una vegada començaren a netejar-la, trobaren quantitat de plàstics i residus. Entre els més destacats, els participants quedaren sorpresos per la gran quantitat de llosques extretes de l’arena de Can Generós.
Ja el capvespre, amb l’ajuda de tres vaixells de busseig locals, els participants feren una neteja del fons marí per dins la badia, d’on també varen treure infinitat de plàstics i altres grans objectes, com, per exemple, una hamaca.

Tots aquests residus extrets tant de la mar com de la platja foren emprats posteriorment per fer una gran obra d’art. L’artista David Goode Hill s’encarregà de crear durant el dissabte capvespre un espectacular peix amb els residus recollits de les diverses neteges.

Per altra banda, tant el dissabte com el diumenge capvespre i vespre el moll comercial acollí diverses conferències que aconseguiren cridar l’atenció de la gran quantitat d’assistents. Hi hagué molta varietat a les xerrades, ja que s’oferiren des de conferències de reconeguts científics nacionals i internacionals, fins a un simulacre d’un rescat muntat per tres membres de l’exèrcit de l’aire. Entre d’altres, una de les conferències que més agradà a la gent fou la de la mateixa Gádor Muntaner, qui parlà sobre els taurons, la seva gran passió, el dissabte vespre. La primera jornada del festival finalitzà amb música en directe al moll.

A més, tant el dissabte com el diumenge capvespre, el passeig acollí el mercat d’artesans. Els protagonistes, alguns d’ells locals i alguns altres procedents de fora, prepararen una gran varietat d’artesanies dedicades totes elles a la mar. També s’organitzaren tallers infantils sobre els plàstics i les tortugues. Finalment, al moll hi hagueren exposades durant el cap de setmana parades de diverses ONG i altres associacions, com per exemple la de ‘Dones de la Mar Balear’.

Gádor Muntaner ha celebrat que «sent la primera edició del festival, creim que ha estat tot un èxit, ha superat les nostres expectatives. Esperam ja amb ganes la segona edició».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.