Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

Petits pisos per casals

Immobiliàries del municipi fan balanç sobre la nova Llei de l’Habitatge del Govern, la qual veuen amb bons ulls per a la gent local però, per contra, posen en dubte que a Sóller arribi a tenir l’impacte desitjat

El Govern de les Illes Balears ha aprovat el Decret llei de mesures urgents per tal de facilitar l’accés a l’habitatge als municipis de l’arxipèlag. La nova llei té com a objectiu augmentar l’oferta d’habitatges a preus assequibles, perquè així les classes mitjanes i treballadores i la gent jove puguin optar a accedir a un d’ells. Des del moment de la seva aprovació, la Regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sóller, amb Esther Alfonso al capdavant, està treballant per implantar com més aviat millor la norma al municipi.

La nova Llei de l’Habitatge es basa en una sèrie de mesures que suposaran un gran canvi respecte de les condicions dels darrers anys. En primer lloc, cal destacar que una de les facilitats que es donaran a partir d’ara és la de poder dividir de manera horitzontal els casals del nucli antic de la Vall en pisos de petites dimensions. Aquesta divisió permetrà que no s’hagi de consumir més territori. Abans, les grans cases tan sols es podien dividir en pisos de, com a mínim, 120 metres quadrats. A partir d’ara, amb la nova norma, els reconvertits pisos podran ser d’entre 60 i 80 metres quadrats. Aquest canvi permetrà augmentar l’oferta de petits pisos a preus més assequibles, que beneficiarà, segons el Govern, la gent local i jove. Una altra de les mesures del decret és la de limitar el preu de la venda i el lloguer d’aquests nous pisos, que fins ara tenien un preu lliure imposat pels venedors. La compra d’habitatges d’entre 60 i 80 metres quadrats reconstruïts sobre edificacions ja existents oscil·larà entre els 102 i els 241 mil euros. A més, el lloguer d’aquests tipus de pisos anirà des dels 385 fins als 905 euros. Per altra banda, parlant d’obra nova, la compra d’un habitatge de les mateixes dimensions oscil·larà entre els 121 i els 285 mil euros. Finalment, el lloguer d’un d’aquests pisos anirà des dels 455 i fins als 1.070 euros.

Durant aquesta setmana, diverses immobiliàries del municipi han fet un balanç sobre la nova Llei de l’Habitatge del Govern. Per una banda, veuen amb bons ulls les noves mesures, opinant que donaran opcions a poder optar a un habitatge a gent local i jove del municipi. Però, per contra, creuen que el nou decret no tendrà l’impacte desitjat a Sóller, perquè molts dels grans casals on s’haguessin pogut fer aquesta mena de remodelacions ja han estat venuts durant els darrers anys, entre altres motius.

Les immobiliàries

En primer lloc, Borja López Muñoz de Baena, de la immobiliària ‘Sóller Studio’, opina sobre les noves mesures que «arriben tard, aquesta llei s’hauria d’haver posat en marxa fa molts anys». Continua contant que «a Sóller el problema de l’habitatge és més greu que a la resta de pobles, els preus estan més cars. Per tant, aquest decret, dirigit a gent local i jove, era molt necessari aquí. Qualsevol mesura encaminada a abaratir l’habitatge és benvinguda». Sobre el nombre de casals que es poden veure beneficiats, diu que «fa uns anys aquesta llei hagués tengut més impacte. Ara, molts casals s’han venut a estrangers o s’empren per a habitatge vacacional». Opina sobre el fet que es limitin els preus que «pens que els preus de venda són molt ajustats, van massa al límit, i no hi haurà quasi marge de benefici. Per al lloguer sí que estan bé».

Quico Lladó, de la immobiliària ‘Habitat Sóller’, creu que «la nova llei pot ser molt positiva per a la gent jove del poble, s’oferiran més oportunitats i a més bon preu». Sobre el nombre de casals que podran aplicar la reforma, explica que «no crec que n’hi hagi molts la veritat. Fa temps hauria tengut més impacte, però molts casals han estat venuts els darrers anys». Opina sobre el preu limitat que «ho veig bé, els preus han partit de mans, hi ha molta inflació, per això trob que està molt bé que aquests es limitin».

En darrer lloc, Pere Crespí, de ‘Mallorca Dream Homes’, creu que «la idea està molt ben pensada. Després de molts anys, es podran tornar a construir petits habitatges per als joves». Sobre els preus limitats, pensa que «una venda ha de valer la pena al comprador i al venedor, i pens que amb aquestes limitacions no serà així».

Sobre l’impacte que pugui tenir la llei, diu que «crec que no tendrà gaire impacte, perquè els estrangers continuen comprant i cercant grans casals», senyala.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.