Setmanari d'informació local - 139 anys

L’alumnat posa nom de dona a les aules de l’Institut

Amb motiu del dia Internacional de la Dona, el centre dedica a partir d’avui la seva biblioteca a l’escriptora, pedagoga, política i activitsta cultural Maria Mayol

Avui és el Dia Internacional de la Dona. Amb motiu d’aquesta efemèride, Sóller ha organitzat diferents actes per reivindicar i visibilitzar el paper de científiques, artistes o escriptores que han tengut rellevància al llarg de la història. Des de la Comissió de Coeducació de l’Institut Guillem Colom Casasnoves l’alumnat ha treballat en una activitat que ha consistit a posar noms de dones importants a les aules del centre.

A més, s’ha dedicat el nom de Maria Mayol a la biblioteca del centre en homenatge a l’escriptora sollerica; pedagoga; política republicana i activitat cultural que fundà també el Foment de cultura de la Dona, una entitat pionera a Sóller, des d’on es feien cursos de formació per integrar la dona a nivell laboral.

Altres facetes que han destacat de Mayol és que «va ser la primera dona que es va presentar a les eleccions en les nostres illes, sinó que també va escriure obres que va deixar a mig fer quan va haver de partir cap a l’exili».

«El que hem fet ha estat posar noms de dones a diferents aules del centre. L’alumnat ha triat aquests noms i ha treballat la importància d’aquestes dones», explica Maria Ruiz, una de les professores. Coincidint amb l’assignatura que s’imparteix dins cada classe, els estudiants han elegit Clara Schumann per donar nom a l’aula de música. Es tracta d’una compositora i professora de música del Romanticisme i que a partir d’avui té una placa a l’Institut. Un altre cas és el de Top Secret Rosies, un grup de dones que programaren el primer ordinador de la història i que donen nom a l’aula d’informàtica. Per la classe de tecnologia, els alumnes escolliren Hedy Lamarr qui fou la mare del wifi; el Bluetooth i les xarxes mòbils. Un altre exemple és el de Dorothea Bate (descobridora del Myotragus balearicus el 1909) amb qui han batiat al laboratori de biologia o Margalida Alemany que dóna nom al menjador de l’Institut com a gran recopiladora de receptes de cuina tradicional. Altres noms amb els quals batiaran les aules són Rosa Parks, el gimnàs Úrsula Pueyo, Cindy Sherman, el laboratori Lise Meitner, Mercè Rodoreda, Carmen Baroja, Mary Shelley, Katherine Johnson, Aurora Picornell, BALÈRIA.
Per concloure l’activitat, avui es llegirà un manifest per celebrar el 8M, en el qual es reivindica el camí que encara queda per fer.

Mirades Solleriques

Una altra activitat programada per avui amb motiu del Dia Internacional de la Dona és l’exposició «Mirades Solleriques». Es tracta d’una mostra que comparteixen 15 artistes solleriques i que s’inaugura avui a les 18 hores al Casal de Cultura. Des de l’Associació Joves Artistes de Sóller han contribuït a reivindicar el 8M amb una exposició que té com a protagonistes Aina Darder; Magali Prado; Marcelina Echegaray; Natalia Spitale; Marta Bejarano; Maria Bernat; Milluc Mayol; Naiara Yerobi; Natalia Martí; Sharon MacLaren; Francisca Martí; Elvira Valls; Liv Escurp; Aina Pastor i Paula Solà.

Totes elles han acceptat la convidada i participaran d’una exposició que es podrà visitar fins dia 11 de març en aquest espai elegit per les artistes per mostrar les seves creacions artístiques.
Pel que fa a altres actes programats del Dia de la Dona pel cap de setmana i que compten amb la col·laboració de la regidoria d’Igualtat és la lectura del manifest que tendrà lloc avui matí a les 12 hores a l’atri de l’Ajuntament. Per diumenge s’ha convocat la ja tradicional cursa de la Dona al Port. Durant aquest acte, enguany coincidirà amb un muntatge d’artesanes que exposaran les seves creacions al camp de futbol del Port. També s’ha organitzat per primera vegada una desfilada que du per nom «Poderosa» organitzada per la sollerica i model Nendy Bota.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.