Setmanari d'informació local - 138 anys

Intercanvi de cases: una altra manera de viatjar

Cada cop més sollerics usen la plataforma per moure’s de manera més sostenible i econòmica pel món usant l’habitatge com a moneda

Avui en dia hi ha infinites modalitats que permeten viatjar a les persones per tot el món. Una de les formes que està agafant més força per passar les vacances els darrers anys també entre els sollerics és l’intercanvi de cases. Es tracta de deixar l’habitatge propi o una segona residència a canvi d’intercanviar uns dies a la casa d’un altre. La permuta funciona com a moneda de canvi, la qual cosa permet als interessats moure’s de manera més econòmica i més sostenible per tot el món i durant més temps que en un viatge tradicional.

Miquel Socias i la seva família són uns dels veterans que utilitzen l’intercanvi de cases per viatjar. De fet, fa set anys que un amic li recomanà emprar aquesta modalitat i des de llavors ha viatjat per Suïssa; França; Viena o Londres i «hem deixat ca nostra deu vegades». Aquest sistema «ens dona punts, per tant, ens permet continuar voltant pel món, però des d’una altra perspectiva més propera al lloc que visitam», comentà Socias. En aquest cas, la família deixa casa seva, per tant, «podem fer un intercanvi quan nosaltres també tenim vacances», però, així i tot, defensa aquesta opció «perquè és més propera; vas a una casa i coneixes el barri; els veïnats i els negocis locals, per tant, afavoreixen l’economia local», diu.

Juan A. Fernández és un solleric que també utilitza la plataforma. El darrer viatge que ha fet amb la seva família (són 5) ha estat a Amsterdam. Fernández explica que fa tres anys que s’adheriren a aquest sistema que li ha servit per conèixer els Pirineus; la Bretanya; Orleans i el Sud de França. Si bé, en aquest cas «comptam amb una segona residència, la plataforma permet posar el calendari que tu vols per deixar la casa». No obstant això, al principi Fernández era un poc reticent, «perquè poses casa teva, però la gent està molt conscienciada perquè després has de valorar la teva estada i tothom vol quedar bé per continuar viatjant».

Per això, és una pràctica habitual fer-se detalls en els intercanvis. Alguns opten per deixar productes d’elaboració local per donar a conèixer la gastronomia típica de la zona; d’altre deixen indicacions dels negocis a on consumeixen cada dia.

Bona experiència
En tots els casos, els usuaris coincideixen que és una experiència molt recomanable i enriquidora, «sobretot si t’agrada viatjar». A més, el fet d’allotjar-se a una casa que és d’un particular «fa que coneguis llocs no tan turístics». És l’opinió de Josep Jansà qui s’afegí a la plataforma el setembre de 2022 i ofereix una segona residència. Des de llavors, han viatjat a sis indrets diferents «i feim comptes seguir així molt de temps, perquè com al·licient té que t’allotges a cases reals que tenen la seva essència i sempre et deixen un detall». Com a exemple, Jansà coincidí amb un propietari que era corredor i li va regalar una camiseta de la cursa de la Vall de Sóller «després m’envià una fotografia d’una marató on usà la camiseta que li havíem entregat».

Fins i tot el nivell d’intercanvi pot anar més enllà de la casa i «a vegades també ens hem deixat el vehicle», comenta Óscar Eugenio, qui fa nou anys que s’adherí a la plataforma. Amb aquest temps, la família ha viatjat a Galícia; Córdoba i Motril; França (diferents regions); Amsterdam i Escòcia. «Ens afegirem perquè és una forma més barata de viatjar i pel tipus d’experiència que t’ofereix no està pensada pel turisme, i això ens agrada».

Una de les famílies que s’ha adherit aquest any a l’intercanvi de cases és Massiana Cerdà. Tot i que la primera experiència no va sortir del tot com esperaven, «els gestors de la plataforma ens han resolt el problema i ja tenim programat nous viatges i intercanvis fins el 2025». A més, a la casa d’aquí ja han fet tres intercanvis «i això em permet bescanviar per anar a una altra banda».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.