Setmanari d'informació local - 138 anys

Sóller exhibeix el seu producte estrella a la Fira de la Taronja

Els cítrics foren els protagonistes d’un cap de setmana en què la gent gaudí amb exposicions, mercats, visites guiades i concerts

El passat cap de setmana es va celebrar a Sóller la Fira de la Taronja. En un esdeveniment que complia ja la seva divuitena edició, la Vall pogué exhibir un dels seus productes estrella, com és la taronja. A part, altres cítrics com la llimona també foren exposats i degustats per la gent en les diferents paradetes que es varen muntar a la plaça Constitució i els seus voltants.

Centenars de persones procedents de tota l’illa no dubtaren a apropar-se al municipi per tal de gaudir amb una fira que complia majoria d’edat i que s’ha consolidat amb el pas dels anys com una de les més importants que se celebren a Mallorca. La regidoria de Promoció Econòmica, amb Sebastià Aguiló al capdavant, i el Clúster Sóller Bon Dia, presidit per Llucia Pizà, són els encarregats d’organitzar l’exitós esdeveniment.

Entre altres, durant el dissabte i diumenge s’oferiren mercadets; exposicions; visites guiades; actuacions musicals i activitats lúdiques. Tot i que els actes centrals de la Fira de la Taronja es concentraren en el passat cap de setmana, cal destacar que les jornades gastronòmiques, presents en una quinzena de restaurants de Sóller, Port de Sóller i Fornalutx, duraran fins al diumenge 28 d’abril. Així doncs, els interessats tenen encara l’opció de provar diversitat de menús encarats tots ells a la taronja i els cítrics. L’Ajuntament posà en marxa la passada setmana la web www.firataronjasoller.com per tal que la gent pugui consultar els diferents menús dels establiments participants. A part de les jornades gastronòmiques, durant aquestes setmanes també es fan diversos actes, els quals conclouran amb el lliurament del guardó Taronja d’Or, que es durà a terme el dissabte 27 capvespre i serà entregat a Antoni Pinya i Florit.

La devuitena edició de la Fira de la Taronja es va donar per iniciada el passat divendres capvespre, quan una Sala Magna de l’Ajuntament repleta de gent acollí l’acte inaugural i pregó de la fira a càrrec de Sebastiana Massanet Borràs. La protagonista, que s’encarrega juntament amb el seu home, Joan Puigserver, de la finca d’educació mediambiental anomenada ‘Ecovinyassa visites’, va fer un homenatge durant el pregó als seus padrins, Miquel Borràs i Catalina Casasnovas, per haver estat ells qui adquiriren durant la postguerra civil espanyola la finca de Sa Vinyassa, introduint així amb els anys a Massanet en el món de la taronja i els cítrics.

Passant ja al dissabte, des de les 10 hores la Plaça lluïa un fabulós aspecte. Un gran nombre de paradetes enfocades als cítrics esperaven des de primera hora del matí l’arribada de la gent, la qual no es va fer esperar gaire en una assolellada i calorosa jornada. Concretament, de les 10 a les 16 hores, la Cooperativa exposà varietats de cítrics; es muntà el Mercat de la Taronja amb productes locals; també s’oferí a la gent el Mercat d’Artesania; i es feren diverses mostres gastronòmiques i de comerç a la plaça Constitució, Mercat Municipal i els carrers comercials. Per altra banda, Més Cultura organitzà una visita guiada anomenada ‘El conreu de les taronges, 125 anys de la Cooperativa de Sóller’.

Continuant amb les visites, el Museu de la Mar n’acollí una altra. Tornant a Plaça, a les 11 hores s’obrí el concurs ‘Quantes taronges tenc?’, el qual consistí a encertar el nombre de taronges que hi havia reunides a l’escenari col·locat enfront de l’Ajuntament. Al mateix escenari la pregonera Sebastiana Massanet, les autoritats i les Valentes Dones presidiren l’acte d’inauguració de la fira. Passant ara a l’apartat musical, els Xeremiers feren una sonada a Plaça, que serviria com a prèvia de l’actuació de la Xaranga de la Banda de Música de Sóller, la qual fou desplaçant-se per la Plaça i el carrer de Sa Lluna, acompanyada per les autoritats. Més tard el grup Saladina actuà també a Plaça. Ja el capvespre arribà el torn per als més petits de la casa, amb la representació teatral anomenada ‘Gina Ginger’, la qual aniria seguida del contacontes Madó Canoneta. La jornada de dissabte conclouria amb la Nit Taronja, en què el grup New Noise animà des de les 22 hores un gran nombre d’assistents vestits de color taronja.

El diumenge el format fou semblant. Exposicions; mercats i degustacions foren els protagonistes. També s’oferí el matí la visita guiada ‘El patrimoni hidràulic de Sóller’, a càrrec de Miquel Gual. Com a novetat, Més Cultura organitzà tallers en família durant el matí. Musicalment parlant, l’escenari acollí un Festival de Bandetes que comptà amb la participació de l’amfitriona Bandeta de Sóller, la de Sa Pobla i la del col·legi Son Serra, de Palma. Finalment, el capvespre s’oferí la ruta urbana ‘La Vall de les taronges fet poema’, a càrrec de Guillem Puig.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.