Setmanari d'informació local - 138 anys

«Ni jo, ni l’editorial esperàvem tal èxit»

Joana Marcús publicà aquest dimecres el seu segon llibre en paper, Ciudades de Humo. | Aina Borràs

Joana Marcús (Fornalutx, 2000) publicà la seva primera novel·la l’any 2013, i des de llavors ha escrit altres 12 llibres. Aquest dimecres publicà amb l’editorial Planeta, el seu segon llibre en paper, Ciudades de Humo, que pertany a la trilogia Fuego, ja penjada a Internet.

-Com passàreu de publicar els vostres llibres a la plataforma Wattpad a editar-los en paper?
-La veritat és que no va ser gaire cercat, l’editorial em va contactar. Realment jo no m’he mogut mai per aconseguir publicacions en paper i al final he tengut molta sort.

-Us va sorprendre la proposta? Com ho vàreu encaixar?
-Crec que m’hauria emocionat més si no hagués estat perquè m’ho comunicaren en època d’exàmens (diu rient). Em va sorprendre molt, però és cert que estava molt centrada amb els meus estudis en aquell moment.


-I dia 19 de febrer publicau Ciudades de Humo, el vostre segon llibre en paper. Quan l’escriguéreu?
-El vaig escriure l’any 2017, fa ara cinc anys. Fou un any en què em vaig aturar d’escriure a Wattpad i vaig enllestir Ciudades de Humo.

-Podríeu resumir-ne la trama?
-La història succeeix en un món distòpic on hi ha una part on habiten els humans i una altra part reservada als androides. De fet, la protagonista és una androide que ha de fingir que és una persona després que els humans entrin a la zona reservada per androides.

-Què es pot trobar a l’edició en paper que no tengui la versió digital publicada a Wattpad?
-La versió en paper inclou nous personatges, noves escenes i sobretot es tracta d’una versió més professionalitzada. Hi ha un gran equip de correctors i editors que vetllen per tal que tota la trama tengui sentit i sigui coherent.

-A finals de l’any passat vàreu editar Antes de Diciembre. Quantes vendes acumula ja?
-Diria que ja hem arribat a les 100.000 còpies venudes. És el llibre més venut d’Amazon en la categoria Novel·les d’amor contemporànies per a joves. A Mèxic és, en general, el llibre més venut.

-Està tenint un gran èxit. Us ho esperàveu?
-No. De fet, crec que no s’ho esperava ni l’editorial. El mateix dia que va sortir a la venda ja vàrem haver de comanar una reimpressió. Ens va pillar molt per sorpresa.

-Creieu que Ciudades de Humo tendrà més èxit amb paper que Antes de Diciembre?
-No ho sé, però jo crec que van molt igualats i no puc esperar res millor. Tant de bo vagi igual o millor que Antes de Diciembre.

-Què li diríeu a nines de la vostra edat que alguna vegada han cregut o els han dit que no arribarien a complir el seu somni?
-No vull no ser realista i els diria que han de tenir un ‘pla b’, perquè és un món difícil. Això sí, consider que paral·lelament no han de deixar d’intentar complir el seu somni i no abandonar-lo.

-A més de l’èxit editorial, els vostres seguidors a Instagram creixen diàriament. Creis que això us converteix també en una espècie d’influenciadora?
-Supòs que sí. Realment crec que que es tracta de crear comunitat entre els lectors i la gran majoria de seguidors que tenc, em segueixen perquè són lectors i no tant pel contingut que jo pugui crear a xarxes.

-Què diríeu si us proposassin fer una pel·lícula o una sèrie d’algun dels vostres llibres?
-Ho tenc molt clar, diria que no.

-Per què?
-Al principi pot parèixer molt positiu, però amb les adaptacions sempre es perden parts importants, mai queda igual.

-Com a escriptora, com us descriuríeu?
-Una mica caos (riu). Hi ha dos tipus d’escriptors, els anomenats mapa i els brúixola. Els primers, planifiquen el procés i els segons es posen davant un ordinador i comencen a escriure. Jo sóc totalment brúixola, fet que em suposa una feina extra de revisió i correcció. De fet, corregesc les meves històries unes quantes vegades.

-Havent viscut a un poble petit tota la vida, com gestionau ara el fet de ser tan coneguda?
-És genial ser d’un poble petit com Fornalutx perquè puc passar de la ‘locura’ de ser coneguda pels carrers a poder passejar pel poble com si no hagués passat res. Puc dir que tenc el millor dels dos móns realment.


-Com és la relació amb els lectors que us segueixen?
-Molt propera. Saben molt de jo, quasi més que jo mateixa perquè cont moltes coses per xarxes socials.

-Teniu 13 novel·les publicades a internet. Quina és la vostra preferida i per què?
-Això és com demanar-li a un fill qui estima més si son pare o sa mare. No puc triar, puc dir que tots són els meus preferits del moment en el qual els vaig escriure.

-Què hi ha de real a les vostres històries? I de ficció?
-De real hi ha molt, perquè no te n’adones i afegeixes sempre coses teves.

-Teniu ja projectes de futur començats?
-Sí, però no a curt termini perquè vull assaborir els dos primers llançaments. Llavors continuaré amb la trilogia Fuego, però amb calma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.