Setmanari d'informació local - 138 anys

Sóller prepara el primer Firó ‘normal’ postpandèmia

Hi podran acudir 8.000 persones entre participants i públic

Pageses, pagesos i moros en la batalla final dela Plaça tot just abans del moment final i el més emotiu, el cant de la Balanguera. | P. BOTA

L’Ajuntament de Sóller, els tres col·lectius i la Policia Local preparen el primer Firó presencial després de dos anys en què hi podran acudir, com abans de la pandèmia, 8.000 persones entre participants i públic. Les entitats organitzadores es reuniren dilluns horabaixa i acordaren continuar amb tots els preparatius per a celebrar un Firó ‘normal’. Això ha estat possible després que el Govern anunciàs l’eliminació de gairebé totes les restriccions sanitàries i sobretot la supressió dels límits d’aforament en els actes culturals i d’oci.


La regidora de Festes, Mar Castañer, ha assegurat que «si la pandèmia i les restriccions continuen amb aquesta tendència, podrem tenir un Firó completament normal», tot i que «depenem totalment de les restriccions que hi hagi en el moment de la celebració». La regidora també ha explicat que en el cas que la situació pandèmica empitjoràs i es tornassin a aplicar restriccions, l’Ajuntament plantejaria un ‘plan B’ que encara no s’ha concretat i que es consensuarà i decidirà en el moment entre totes les entitats implicades. Val a dir que ja fa unes quantes setmanes que els col·lectius i l’Ajuntament treballen pel Firó, tot i que ara comença per ells una tasca contrarellotge per tenir-ho tot enllestit al maig.En tot cas, les batalles que més perillen si la situació pandèmica empitjora són les dues del Port, ja que es fan a la platja (a can Generós i a Can Repic) i la Policia assegura que «és impossible» controlar-ne els accessos i l’aforament.


Un dels temes que més preocupa ara als organitzadors en aquesta carrera contrarellotge és l’abastiment de pólvora. En total es necessiten entre 25 i 30 quilograms d’explosius i, de moment només en tenen 6. El fet és que aquest material arriba a Mallorca amb comptagotes per la seva perillositat i els particulars tenen un límit de quantitat a l’hora de comprar-ne. Normalment, els col·lectius i l’Ajuntament encomanaven la pólvora a partir del mes d’octubre, però enguany amb la incertesa de si se celebraria o no i amb la mala situació pandèmica d’aquell moment, no es va fer.


L’edició d’enguany comptarà amb algunes novetats respecte de la resta d’anys. Un dels canvis que es planteja és que, per motius de seguretat, no hi hagi més de 12 persones al balcó de l’Ajuntament durant la batalla final. El motiu és que habitualment i en les darreres edicions, s’hi acumulaven més de 50 persones, fet que preocupava als arquitectes municipals.


Amb tot, la regidora ha decidit limitar l’accés al balcó. Un segon canvi que es preveu és que l’Ajuntament donarà igual protagonisme a les Valentes Dones Infantils que a les adultes i, per tant, Castañer ja ha anunciat que les petites seran dues de les dotze que estaran al balcó de l’Ajuntament. Cal recordar que les Valentes Dones Infantils 2022 són Martina Colom i Carla Lorente, mentre que les adultes són Maite Mas i Marta Bauzà que foren elegides l’any 2020 i no hauran pogut ser investides fins enguany. Seran investides el primer dijous de maig, dia 5 a l’acte d’Investidura en un acte on s’encetaran les festes.
Les pregoneres d’enguany són Margalida Forteza i Maria de Lluc Sosa qui també ho havien de ser al 2020 i la pandèmia tampoc no els ho permeté.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.