Setmanari d'informació local - 138 anys

«La meva prioritat és aprofitar l’aigua»

Guillem Deyà ‘Det’ posa per a aquest reportatge a undels molts horts de tarongers de la Vall. | Pere Serra

Fa dues setmanes que Guillem Deyà (Sóller, 1962) és el nou president del Sindicat de Regants, una de les institucions d’aquesta mena més antigues de l’Estat. Actualment, compta amb 1.201 membres, tot i que molts gaudeixen d’una quantitat d’aigua simbòlica i el seu nombre no s’ha actualitzat amb el temps. En aquesta entrevista, Deyà, propietari amb la seva familia de l’única tafona provada de Sóller, dibuixa les seves noves linees d’acció per modernitzar i fer més eficient una institució clau per a l’agricultura de La Vall. A més, reconeix la «gran feina» feta per l’històric president del Sindicat,Miquel Soler, i de l’anterior, Josep Lluís Forteza.

-Quines són les principals mesures que adoptarà a la seva nova etapa al capdavant del Sindicat?
-El principal problema que té el Sindicat a nivell de despeses són els emboços, ja sigui per culpa de les arrels dels arbres o perquè hi tiren botelles i brutor. Des que hi sóc ja n’hem arreglat tres. Cada any n’hi ha nou o deu de nous. Alguns són molt mals de desemboçar ja que les canals es troben a bastanta profunditat, es necessita fer un clot i no hi poden passar màquines. A llarg termini, m’agradaria que d’aquí un any o dos entràs gent jove i formada perquè, de cada vegada, hem d’estar un poc més professionalitzats. Necessitam un enginyer agrònom, un biòleg que entengui d’aigues per fer les gestions amb la Conselleria i un economista per la gestió interna. Això és bàsic.

-Una altre prioritat és l’eficiència en l’ús de l’aigua...
-El meu principal objectiu és l’eficiència en la gestió de l’aigua. En altres paraules, cercar un sistema per a que els grans consumidors del Sindicat puguin estalviar aigua. Una ajuda podria ser mitjançant projectes d’eficiència. Que tenguin un lloc on dirigir-se. Fins ara s’ha duit un poc per damunt posant sistemes de goteig però me’n he donat compte des de que el meu fill va posar aquest sistema al nostre hort que, tot i que el meu pare ja tenia aquest mètode, el meu fill ha baixat un 50% el consum i els tarongers van igual. Aquest tema és molt dificil de gestionar a petita escala amb, per exemple, els petits pagesos que fan una margada d’hortaliça per ells, però els horts grossos haurien de fer aquest camí. En 10 anys s’ha de tenir controlat. No hi haurà més aigua.

-Quin és el presupost amb el que compta actualment el Sindicat?
-Fa uns 20 anys que no es passen quotes als regants perquè era molt complicat ‘fer números’. Hi ha molts de socis que tenen un temps de reg molt petit. El presupost és de 70.000 euros. Els ingressos del Sindicat venen del conveni amb Aqualia i les despeses són per pagar els emboços, les reparacions, una secretària, les nòmines dels dos siquiers i l’oficina, la corrent, el telèfon i poc més. Un dels objectius és no només dependre del conveni d’Aqualia, al que li cedim els sobrants.

-En quin estat es troba el projecte de construïr una depuradora terciaria?
-Hi havia un conveni de 25 anys amb la depuradora que acabà l’any passat que venia de la depuradora secundària. Estam pendents de construïr una depuradora terciària. Pareix que està avançat. Estaria satisfet si la podem inagurar d’aquí dos anys. És una gran ajuda pels dos mesos en els que no hi ha aigua. Les depuradores tenen un problema de salinitat.

-A quins nivells d’aigua ens trobam actualment?
-Enguany el nivell d’aigua és bo ja que el trobam sobre un 60 o un 70%. Ha plogut fins tard, d’una manera extranya però les nostres fonts aguanten. De totes maneres, quan cauen abaix les fonts és a finals de juliol. Si ho pensam bé, en un any normal només és un mes on falta aigua ja que al septembre acostuma a ploure.

-De quines fonts s’alimenta el Sindicat?
-Per un costat hi ha Sa Font de s’Olla que va des de Ca’n Gomila a un ramal situat a Son Puça. Es tracta d’un conjunt format per tres fonts: sa Font de s’Olla, Na Lladronera i Na Gireta. Les tres s’ajunten. Després hi ha Sa Font de s’Ullet que també són tres fonts: aquesta que acab de dir, una que li deim de ‘Cà els Padres’ i Na Tina. Cada una té un siquier. De fet, la temporada dels siquiers comença l’1 de maig i acaba el dia de Sant Miquel, és a dir, el 29 de septembre.


-Quina és la situació en la que es troba actualment el conveni amb Aqualia?
-El nostre conveni amb Aqualia està firmat fins a l’any 2030 gràcies al qual ells poden utilitzar la nostra aigua sobrant. Això és així sempre i quan els pagesos que formen part del Sindicat de Regants no necessitin aigua ja que ells són els que tenen preferència front a l’empresa d’aigües.

-Un dels gran problemes futurs tant a nivell local com mundial és la falta d’aigua. Com pot afectar a Sóller a mitjà o a llarg termini?
-Sóller és un poble privilegiat a dins Mallorca i aquest problema ens afectarà menys que a la resta de l’Illa perquè la nostra planta hotelera no és molt grossa comparada amb altres zones com podria ser, per exemple, Alcúdia o altres pobles. A més, tenim bastanta diversitat de maneres de captar aigua destinades al consum humà.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.