Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

«Les festes s’adapten a la vida actual»

Antònia Soler Rabassa (Sóller, 1967) viu a l’Horta des que va néixer, igual que ho han fet els seus antecedents familiars. Aquest cap de setmana se celebren les festes de l’Horta, motiu pel qual la veïnada fa un repàs en aquesta entrevista de la barriada, les festivitats i les seves respectives evolucions durant els darrers anys. Entre altres, la protagonista exposa les mancances que pateix el barri des de fa temps i fa una valoració dels festejos passats i actuals. A més, fa un especial agraïment als joves de l’actual comissió de festes. Actualment, Antònia s’encarrega de dur l’empresa familiar de Can Soler.

-Quants anys fa que viviu a l’Horta?
-Doncs visc aquí des de sempre, ja vaig néixer aquí. Igual que ho varen fer el meu pare, el meu padrí i els meus repadrins. Tota la família ha viscut sempre a la barriada de l’Horta.
-Què és el que més us agrada de la barriada? I el que menys?
-El que més m’agrada és la gent, perquè és gent senzilla, pagesa i que estima la terra. I el que menys m’agrada és l’aire que respiram de la depuradora, que a més crec que no és gens sa, a part de ser desagradable o no, no és gens sa per a nosaltres.

-Com creis que ha evolucionat el barri durant els anys que fa que estau aquí?
-Crec que no hi ha hagut grans canvis. Perquè a més els ajuntaments no solen pensar gaire en nosaltres. No han construït grans infraestructures ni quasi res. L’únic canvi que hi ha hagut és que hi ha més circulació de vehicles pel carrer principal.

-Faríeu algun canvi o millora a l’Horta actualment?
-Sí, la veritat és que sí. Primer, pens que l’Horta necessita un pàrquing, ens aniria molt bé a tots, també ajudaria a donar vida als negocis que hi ha a la barriada. També necessitam que hi hagi una depuradora nova ja, i que funcioni bé òbviament. Perquè ara en tenim, però la pudor que genera és insuportable. I també pens que seria molt important que es revisés l’IBI, perquè pens que no és adequat a la gent que viu a aquest barri. No és un barri de grans especulacions, ni d’estrangers, ni és una primera línia d’enlloc. Per això, pens que no és molt just el que s’està pagant aquí.

-Heu viscut sempre les festes de la barriada?
-Sí, d’ençà que era una nina hi he participat. Tenc el record des que era ben petita de participar en les carreres de canyes, carreres de sacs, i també el que es feia que també me’n record molt era una Ofrena de flors a la Mare de Déu de la Victòria, perquè al final no hem d’oblidar que és la festa de la Mare de Déu de la Victòria. L’acte més important era la Missa Major amb l’Ofrena de flors.

-Alguna vegada heu format part de la comissió o organització de les festivitats?
-Doncs directament no, però indirectament sí. O bé de nina com a participant, o bé més endavant col·laborant amb les festes. Sempre he estat involucrada en les festivitats del meu barri.

-Què és el que es feia abans als festejos que ara ja no es fa?
-No hi ha hagut grans canvis en vera. Però hi havia les carreres de canyes, per les que anaven a tallar les canyes al torrent i penjaven alguna cosa a la punta; també hi havia les carreres de sacs; hi havia les típiques revetlles com hi ha ara; normalment les festes acabaven el diumenge amb un teatre, ja que en aquell temps hi havia diverses agrupacions de Sóller que s’encarregaven d’aquest teatre de l’Horta; i en general eren bastant semblants a les d’ara.

-Idò no hi ha hagut una gran evolució de les festes durant tots aquests anys, no?
-No gaire. Però és agradable veure com han evolucionat igual que ho ha fet la vida actual. És a dir, ara hi ha un ‘Txupinasso’, també una ‘vermutada’, també aturades de ‘food-track’, etc. Al final trob que les festes s’han anat actualitzant i adaptant a la vida actual, però sense que hi hagi hagut grans canvis.

-Sobre les festivitats actuals, les veis completes? O intentaríeu recuperar alguna activitat del passat?
-La veritat que crec que són molt completes, amb diversitat d’activitats i actes que al final ens fan gaudir a tots els veïnats, tenguem l’edat que tenguem. Els joves organitzadors d’ara ho fan beníssim. Vull recalcar que estic molt agraïda a la comissió actual, perquè jo estim la barriada, és casa meva, i aleshores estic molt contenta que tots aquests joves que s’han posat al capdavant de l’organització ens organitzin unes festes de forma altruista, amb molta feina darrera i amb molta il·lusió per muntar-les. I res, que tot són alabances meves cap a ells, perquè la veritat que fan una gran feina per l’Horta.

-Què és el que més us agrada dels festejos? I el que menys?
-La veritat que m’agrada tot, perquè crec que sent unes festes de barri són unes festes familiars, entre veïns, etc. en les que hi participen nins, joves, padrins, etc. I al final crec que tots els actes estan bé, i afavoreixen al fet que gent de qualsevol edat pugui gaudir amb ells. El que menys m’agrada o que més por em fa és difícil d’explicar, però és que esper que siguin unes festes tranquil·les, sense incidents, i que tots puguem gaudir d’elles sense cap mena de problema.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.