Setmanari d'informació local - 138 anys

«El concurs tendrà una acceptació brutal»

El proper dissabte 19 d’agost la Plaça de la Constitució entrarà en ebullició. I no serà per les altes temperatures pròpies d’aquest tòrrid estiu, sinó perquè allà s’organitza per primera vegada un concurs de menjar coent on participaran 30 valents. L’empresa impulsora, Salsa Picante Martínez, s’ha vist sorpresa per l’èxit. Ells distribueixen la seva salsa elaborada de manera artesanal al seu obrador de la Plaça dels Estiradors a quasi totes les Comunitats Autònomes amb gran èxit. Parlam amb la copropiertària, Esmeralda Martínez, per saber més de la iniciativa.

- Com sorgeix la idea d’organitzar un concurs de menjar coent a Sóller?

- Abans de la pandèmia, el meu marit organitzava un concurs a S’Alqueria des Compte. Però amb el COVID-19 tot s’aturà. Enguany decidírem fer-ho al poble. Parlàrem amb la regidora de Festes, Mar Castañer, i li va parèixer bona idea. Començàrem a tramitar les llicències i hem rebut una aceptació brutal que fa por com estarà la Plaça el dia del concurs. Tenim 30 participants, el màxim ja que no podem donar a l’abast a totes les sol·licituds que hem rebut. Fins el dia 14 i 15 no obrim les llistes per apuntar-se. Moltes dones ens han contactat per inscriure’s. Hi ha molta més gent que li agrada el coent del que pensam. En el transcurs d’aquests anys ens hem adonat d’un fet que ens sorprèn molt, que és que ens hem trobat que hi ha moltíssimes dones que aguanten molt millor els efectes del coent que els homes. És curiós. Com anam a fires per tot Espanya hem vist a homes suar i plorar, mentre que elles ho han aguantat molt millor.

- Ens pot avançar en què consistirà el concurs?

- El concurs es basarà en menjar al principi pebres de menor intensitat i, a poc a poc, anirem pujant la intensitat fins al més coent del món que és la Carolina Reaper. Qui aguanti més, guanya.

- Com va néixer l’empresa?

- Al meu home sempre li ha agradat el coent i a un viatge a Brasil fa uns 8 anys va veure com es produïa. Quan arribà a casa començà a provar amb els amics que venien a sopar. Fa set anys que tenim l’empresa. La base de totes les salses és el vinagre i cada una en concret amb el seu nom particular duu el seu propi pebre. Hi afegim una mescla d’espècies que, com comprendràs, és secreta i no la puc dir (riu). Utilitzam gairebé tots el pebres: serrà, cayena, la fantasma, havanero… Tenim un total de 10 línies de salses i cada una té una intensitat diferent.

- Expliqui el desenvolupament i creixement de l’empresa aquests darrers anys...

- Començàrem venent botelletes de 40ml i 100ml i, al principi, la gent tenia por i comprava la petita i als tres dies ens telefonaven i ens deien: volem la grossa. A poc a poc hem anat donant-nos a conèixer gràcies al boca a boca. També ens ajudà anar a mercats i fires on la gent tasta la salsa. Amb el temps férem una pàgina web i un blog on cada mes explicam una recepta amb una de les nostres salses i donam idees per a que la gent que li agrada poc el coent es vagi introduïnt a aquest món i que coneguin que tenim totes les intensitats.

- Amb quina producció compten per elaborar la seva salsa coent cada any?

- La veritat és que cada any anam augmentant la producció. Et puc parlar en nombre de plantes. Començàrem amb una plantació de 300 plantes a Sóller i ara el poble s’ens ha quedat petit i hem expandit a Felanitx i a Algaida. Enguany conream entre 5.000 i 6.000 plantes, que es diu aviat. Tota la producció la feim a l’obrador. Ahir (per dilluns) recollírem els xiles, avui els hem netejat i triturat i ara es troben macerant-se als bidons. Feim una previsió d’un any per l’altre però a vegades maceren menys segons la venda que tenguem.

- Durant la curta vida de l’empresa heu treballat amb alguna personalitat coneguda a Mallorca o a l’Estat?

- La veritat és que sí. Per exemple, els cuiners Andreu Genestra i Koldo Royo fan servir la nostra salsa. M’imagin que algun més ens ha provat però no ho puc saber. Hi ha restaurants amb estrella Michelin que tenen el nostre producte. Un ‘influencer’ especialitzat en videos de terror ens va fer un ‘clip’ a un mercat a El Álamo (Madrid). El repte era per celebrar que havia arribat als 15.000 seguidors i consistia en menjar uns cacauets amb Carolina Reaper, que són molt coents. El vaig trobar mesos després a una altra fira i com ho havia passat fatal vaig pensar: aquest ve a matar-me (riu).


- Té més anècdotes?

- A un mercat varen venir uns joves que feien gairebé dos metres d’altura cada un. Ens digueren: jo vull el més coent. I jo els hi vaig respondre: comença per aquest que ho és menys però ells insistien que volien les Lágrimas de Mallorca, que és l’extracte la cachaecina, és a dir, el coent pur. Els joves varen haver de correr unes 50 parades desesperats demanant formatge.

- Qualque consell per gestionar els efectes del coent?

- Tots els lactis: llet, formatge, iogurts... Beure aigua no és recomanable en absolut.

- I vostè com aguanta el coent?

- Jo l’aguant bé. Abans no tant i amb el pas del temps el toler millor perquè provam els lots de cada salsa que feim.

- Així que amb el seu marit té una relació coent?

-Sí, es podria dir així. En tots els aspectes (riu).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.