Setmanari d'informació local - 139 anys

«Hi ha un ‘boom’ de turisme de noces»

Sóller amaga persones que viuen des de fa anys al poble amb històries i professions sorprenents i que passen totalment desapercebudes entre nosaltres. Aquest és el cas de Maria Hibbs (Gera, Alemanya, 1979), una de les fotògrafes de noces més importants d’Europa. Hibbs, que ha publicat els seus reportatges a revistes tan importants com Vogue, Elle o Brides, resideix a la Vall des de fa nou anys. Ella es declara una enamorada de la localitat on resideix amb el seu marit i la seva filla. De fet, alguns clients venen a casar-se a Mallorca només per ser immortalitzats pel seu art amb la càmara.

- Per què Mallorca és des de fa pocs anys un important receptor de les noces d’estrangers?
- Perquè l’Illa és preciosa. Perquè és preciosa i perquè Instagram té un paper important. Quan vaig arribar aquí no hi havia molts de casaments d’estrangers. Ara vivim un ‘boom’. La gent comparteix els seus preciosos enllaços matrimonials en les xarxes socials, és una cosa de bojos. Els propers dos anys seran una bogeria. Ara mateix, de fet, la gent ja pren cita per a 2025.

- Quantes noces realitza a l’any?
-Depèn, però normalment en faig unes vuit. També em moc en altres camps com la fotografia de parelles, famílies...

- Quant cobra per feina?
- Varia molt en funció de la naturalesa de les noces. És més del que la majoria de gent podria entendre. Està ben pagat i és molt gratificant a nivell personal ja que s’estableix un vincle molt especial amb cada parella, a més de la família i els seus amics, clar. Ho recomanaria totalment per a algú que es trobi cercant feina: tindrà una bona vida (riu).

- Hi ha molts de fotògrafs especialitzats en casament com vostè a l’Illa?
-Si, Mallorca és tan popular a Europa que hi ha gent a Alemanya o Anglaterra que s’ofereix per realitzar reportatges fotogràfics de casaments de franc a canvi de les despeses del viatge i l’estada. S’ha convertit en una gran competició.

- Entenc que els seus clients són estrangers, no?
-Si. Tots, de fet. La majoria d’ells són anglesos, nord-americans, australians, de països asiàtics com Singapur, Hong Kong… Alguns alemanys i suecs també.

- Cap parella de per aquí?
- No, en els nou anys que fa que visc aquí no he fet feina a cap noça d’una parella mallorquina o espanyola. (És a dir, vuit casaments a l’any durant gairebé una dècada són quasi 70 enllaços matrimonials només de parelles estrangeres). Els mallorquins i espanyols s’estimen més contractar els seus propis fotògrafs. No és que no vulgui fer feina per a ells, simplement és que no s’ha donat l’oportunitat.

- Parlem ara de la seva vida personal. Com va ser el seu camí per dedicar-se al món de la fotografia professional?
- Quan vaig acabar l’escola ja sabia que em volia dedicar a això però en els vells temps era necessari tenir un mestre del qui aprendre, i com no el vaig poder trobar, em vaig haver de dedicar a una altra cosa. Vaig ser secretària durant uns tres anys però era conscient que el meu món era la fotografia. Odiava aquella feina però mentre treballava vaig començar a formar-me, i quan vaig poder entrar a l’escola i tenir un mestre ho vaig deixar. Mentrestant, feia fotos als meus amics, a dones que coneixia… Estic parlant de l’any 2004. Vaig ser passant durant tres anys. En aquella època vaig conèixer el que ara és el meu marit a la meva festa d’aniversari i l’any següent ens mudàrem a Texas, d’on és ell. La feina dels meus somnis s’aturà durant un temps però ell em digué: has de ser fotògrafa, aquí tens la càmara. I ho vaig aconseguir.

- Per què trià viure a Mallorca?
- Ni a mi, ni a la meva parella, ens agradava Texas. L’únic que pots fer allà és consumir, consumir i consumir. Volíem un lloc amb ànima per criar la filla. A Alemanya encara existeix el clixé que equipara Mallorca amb festa, però l’Illa és molt més que això.

- Ha canviat molt Mallorca des que vostè arribà aquí?
- Sí, abans estava per descobrir-la molta gent, peró ara, amb les xarxes, és horrorós. Vas al Port a l’estiu i… fins i tot a Sóller poble. Des de la covid de fa dos anys s’ha disparat la quantitat de persones que hi ha pels carrers. Jo crec que és un poc culpa d’Instagram. La gent comparteix una foto, etiqueta i crea un efecte cridada arreu del món. Mallorca sempre ha estat popular per als alemanys i britànics, però ara els estatunidencs l’han descoberta. Un amic em telefonà des de Los Ángeles per dir que hi havia un cartell publicitari de Mallorca a Sunset Boulevard!

- Pot morir Sóller d’èxit?
- En un futur, tot serà cada vegada més difícil per a la gent corrent. Tot és molt car. Tant de bo que no passi, però hi ha molts de milionaris de totes bandes del món, i això apuja els preus.

- Acabem parlant de fotografia. En l’època de les xarxes, estam embafats d’instantànies?
- El món de la fotografia s’ha tornat massa ràpid. Però hi ha coses bones com que tenc unes 4.000 fotos al meu mòbil de la meva filla i les puc mirar tot el temps. I també altres especials a la meva vida. El món dels influencers, com a tota moda, és una ona: ha vingut però amb el temps passarà. Si que és vera que han ajudat a popularitzar moltes coses com bars, platges... ja que mostren el que és interessant.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.