Setmanari d'informació local - 138 anys

Reaccions al Pacte per l'educació: oposició del PP, C's i Plataforma Crida

2104
La presidenta del Govern, Francina Armengol, assistirà aquest dissabte a les 12.00 hores a l'Auditori del Conservatori a l'acte de signatura del pacte educatiu amb la plataforma Illes per un Pacte | Arxiu UH

La presidenta del Govern, Francina Armengol, assistirà aquest dissabte a les 12.00 hores a l'Auditori del Conservatori a l'acte de signatura del pacte educatiu amb la plataforma Illes per un Pacte, després de «més de tres anys» de treball amb diferents moviments socials i educatius de les Balears.

A més d'Armengol, signaran el vicepresident, Biel Barceló, i el conseller d'Educació i Universitat, Martí March. Per part d'Illes per un Pacte, signaran Pepita Costa, Mar Lluch, Guillem Barceló, Vicenç Rodrigo i Bernat Alemany. L'acte comptarà també amb la participació dels alumnes del CEIP Son Serra de Palma.

Illes per un Pacte, plataforma integrada per unes 80 organitzacions, ha estat elaborant un document per construir un pacte que posi les bases de com ha de ser l'educació a les Balears «des d'una perspectiva participativa global que asseguri la independència de l'alternança política».

Amb aquesta signatura, el Govern es compromet «a assumir el document elaborat per aquesta plataforma com a base inicial de l'Acord Social i Polític de l'Educació».

El Govern traslladarà aquest document al Consell Escolar de Balears per al seu debat i aprovació. Una vegada aprovat, la Conselleria d'Educació i Universitat el portarà al Parlament perquè es faci el debat polític corresponent.

Ciutadans: Arma ideològica i manca de pressupost

Els diputats i representants de Ciutadans (C's), Xavier Pericay i Olga Ballesteros, han anunciat que no acudiran aquest dissabte a la signatura del pacte social i polític per l'educació perquè «conté elements anticonstitucionals, manca de memòria econòmica, incorre en duplicitats i exclou a part de la comunitat educativa». Segons Pericay, «no té sentit un pacte autonòmic que pugui estar en desacord amb l'estatal que s'està treballant».

En el mateix sentit, el portaveu ha assenyalat que existeix la voluntat «d'instrumentalització de l'educació com a arma ideològica» per tal «d'influir a les famílies a través dels nins». Pericay ha volgut destacar que «és paradigmàtic que l'Assemblea de Docents, que no representa a tota la comunitat educativa ni de lluny, celebri aquest pacte i que els seus dos impulsors estiguin ara al Govern», a més què al text «no hi apareixen les paraules castellà, llengua castellana, espanyol o llengua espanyola».

Per la seva banda, Ballesteros ha manifestat que ella és professora i pertany a l'associació «Plis. Educación por favor» la qual no ha estat inclosa en el pacte tot i que que van intentar contactar els impulsors, segons afirma. Ballesteros ha censurat que el pacte per l'educació no tingui com a «objectiu la millora de l'excel·lència acadèmica» i ha retret «l'obscurantisme» amb què es «proposa que les avaluacions dels centres no siguin públiques».

Partit Popular: «Ens hi han convidat pel postureig de la foto»

El PP balear acudirà aquest dissabte a l'acte de lliurament del document per un Pacte social i polític de l'educació de les Illes Balears, tot i no estar d'acord amb el contingut. Segons la portaveu del grup, Marga Prohens, i el president del PP balear, Miquel Vidal, «la previsió del PP és realitzar aportacions en positiu».

Amb tot, Prohens ha recalcat que el PP està a favor d'un «gran» pacte per l'educació a les Illes Balears, motiu pel qual acudiran a l'acte, si bé «no significa que recolzem el document», ha remarcat. En aquest sentit, la portaveu considera que el Govern els ha convidat «per postureig» i ha criticat «un Govern més preocupat per la foto i el titular en els periòdics que pel consens i el diàleg previ per arribar a acords». La portaveu popular ha reiterat la predisposició del PP a iniciar el camí per a un gran pacte educatiu que ha de tenir com a objectius principals «combatre el fracàs i l'abandonament escolar, que són els més alts d'Europa».

Per la seva banda, Vidal ha insistit en què «no podem estar canviant de model educatiu cada quatre anys, en funció del partit que governi». En conclusió, el PP ha explicat que no està d'acord amb el sistema d'avaluació dels centres proposat ni amb les referències a la derogació de la Lomce, «una llei que porta un any de vigència i de la qual no en podem saber encara els resultats».

Plataforma Crida: El document es fa ressò de la LOMCE

L'agrupació que treballa des de fa més de tres anys per una educació «pública i gratuïta, de qualitat, laica i en català» rebutja el text d'Illes per un Pacte perquè no es manifesta «en contra de la LOMCE» i obvia aspectes com «la imposició de la religió catòlica com a matèria curricular o la desvaloració de les matèries artístiques i humanístiques».

En aquest sentit, la Plataforma afirma en un comunicat que la proposta «categoritza els docents en un mateix centre i limita l'accés als estudis de la carrera docent» deixant de banda «la capacitat del professorat i dels equips docents en la presa de decisions pedagògiques que els correspon com a professionals».

Amb tot, el grup considera que el document «no només no constitueix una alternativa al sistema educatiu vigent» sinó que recolza les bases sobre les quals «s'assenta» l'actual «LOMCE», com són «privatització, retrocés democràtic i segregació».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.