Setmanari d'informació local - 138 anys

Com es deia fa 80 anys 'fer cucaveles' a cada poble de Mallorca?

El CSIC ha posat a disposició dels usuaris d'Internet l'Atles Lingüístic de la Península Ibèrica (ALPI). Un estudi de fa 80 anys, dels més importants publicats fins ara, amb el qual es poden consultar les respostes que donaven els habitants de Mallorca (i de tot l'Estat espanyol) quan els entrevistadors els mostraven unes fotografies concretes.

La intenció de l'enquesta era que anomenassin allò que veien a les imatges perquè els investigadors poguessin transcriure-ho fonèticament. Gràcies a l'atles, descobrim diferències evidents entre les llengües que es parlaven als diferents territoris (espanyol, gallec, català...) però també altres de més subtils dins d'una mateixa llengua.

Així, si acotam la recerca als territoris de parla catalana, observam diferències i similituds ben curioses. 'Fer revoltes' a Moixent (País Valencià) equival a 'Fer cuquesveles' a Felanitx i Campos o 'Fer tombalenses' a Calvià. 

Els 'pèsols' es diuen igual a Eivissa, a Sineu o Pollença. En canvi, són 'estrigassons' a Felanitx, 'xítxeros' a Sóller i 'chícharos' a alguns pobles d'A Coruña.

En la posada en marxa de la web hi han col·laborat la Universitat de Barcelona i altres insitucions de prestigi. Ja s'ha anunciat que l'Atles s'anirà ampliant amb nous treballs de camp.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.