Setmanari d'informació local - 138 anys

Aptur: «La llei del Turisme vulnera directives europees sobre lliure mercat»

15569

L'Associació d'Apartaments i Habitatges de Lloguer de Temporada de les Balears (Aptur) i la Federació Espanyola d'Associacions d'Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur) han denunciat davant la Comissió Europea la normativa sobre lloguer turístic inclosa en la modificació de la Llei del Turisme, per considerar que vulnera directives europees sobre lliure mercat i lliure competència.

Així ho ha anunciat el president d‘Aptur, Joan Miralles, aquest dijous a Palma. Per la seva banda, el responsable de la comissió jurídica de l'entitat, Joan Carles Moll, ha manifestat la «decepció» d’Aptur perquè el Govern d'Espanya no presentés finalment recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta normativa mentre que si va recórrer la llei de 'toros a la balear', un tema de «menor transcendència per a l'economia de les Balears».

En concret, a instàncies d‘Aptur, Fevitur ha ampliat la denúncia contra la llei del 2012 (escrit que va presentar el 2016) per incloure aspectes de la modificació aprovada enguany pel Parlament, després que el Govern espanyol no hagi presentat recurs d'inconstitucionalitat (el termini va finalitzar el 31 d'octubre).  L'ampliació de la denúncia argumenta possibles infraccions de les directives de lliure mercat perquè la modificació «recull criteris restrictius». Per exemple, Moll ha criticat que es fixin límits de places al lloguer vacacional a través de planejaments com els PIAT o els PTI.

En la denúncia, s'al·lega que es concedeix «plena discrecionalitat» a administracions públiques de rang inferior a l'autonòmic (com Consells i ajuntaments) per determinar un nombre màxim de places, segons Aptur, sense determinar certs criteris com els recursos que han de ser ponderats. Precisament, un altre dels aspectes contra el qual es dirigeix l'escrit és la zonificació, perquè, segons Moll, «es pot establir qualsevol tipus de criteri restrictiu que impediran accedir a una activitat econòmica». Segons la denúncia, el procediment de zonificació «resulta contrari a la llibertat d'empresa» de la Unió Europea.

D'aquesta manera, segons Aptur «res impedeix a aquestes administracions» declarar zones saturades i per tant reconduir la demanda d'allotjament en aquestes zones cap als hotels.

«Vedat privat de caça» amb les llicències

D'altra banda, Moll ha advertit de la possibilitat que es creï un «vedat privat de caça» amb la borsa de lloguer turístic en el sentit que els propietaris «amb llicència» actualment o els que l'obtenguin pròximament «seran els únics que podran exercir aquesta activitat econòmica durant molts anys», mentre que uns altres, «per generacions, mai podran llogar un habitatge heretat», per exemple.

La denúncia de Fevitur també critica durament la restricció al lloguer de més de tres habitatges d'un mateix propietari perquè és «una cosa que s'ha inventat el legislador i que no existeix en altres sectors com l'hoteler». Finalment, consideren que s'envaeixen competències estatals. Segons Moll, les autoritzacions que es requereixen ara en les comunitats de propietaris «transgredeixen la propietat horitzontal».

En definitiva, Fevitur basa la seva denúncia en què les directrius de la norma «no estan clarament regulades, no estan ben parametritzades» i «donen lloc al fet que capritxosament el govern que sigui pugui aplicar restriccions que no estan permeses per la legislació estatal o l'europea», segons ha explicat. Moll ha conclòs que la modificació legal impulsada a les Balears «el que fa és perpetuar el model turístic actual, afavorir sempre a l'hoteler i no donar entrada a un model d’allotjament nou».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.