Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parc Natural de s'Albufera s'amplia amb la protecció de Son Bosc

18301
La presidenta i el conseller han entregat un reconeixement a devuit persones, a les quals s'ha entregat una còpia d'una foto de l'Albufera de l'any 1922. | CAIB

El Parc Natural de s'Albufera de Mallorca, que actualment disposa de 1.646,48 hectàrees, s'ampliarà amb 418 hectàrees més per incloure-hi els canyissars, marjals i séquies, que actualment es troben fora, així com la zona de Son Bosc. Així ho ha anunciat la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant l'acte central de celebració dels 30 anys de la declaració de s'Albufera de Mallorca com a parc natural.

Aquesta declaració, segons ha ressaltat l'Executiu, permetrà que l'Administració pugui «vetlar perquè no es posin en perill els valors naturals i també actuar d'ofici allà on es detectin problemes de conservació».

Armengol ha agraït la feina i el compromís col·lectiu «de ciutadans, investigadors i moviments ecologistes i polítics, que varen fer possible que aquest espai natural emblemàtic es declarés parc natural 30 anys enrere i que mos fa sentir orgullosos de ser qui som».

Segons ha destacat la presidenta, «s'Albufera té una gran biodiversitat, amb més de 3.000 espècies diferents ? ha continuat la presidenta - . L'ampliació ens permetrà una gestió integral i més eficaç que ajudarà a preservar i millorar un espai únic a aquestes illes, de referència també en l'àmbit d'Estat». «La meva gratitud a totes aquelles persones que durant aquests anys heu protegit i mantingut allò que és únic al món i que és part de la nostra identitat», ha afegit.

              

Protecció de Son Bosc

De les noves hectàrees que formaran part del Parc Natural, 406 ja es troben dins Xarxa Natura, com és el cas de Son Bosc, que és zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i que «retornarà a l'àmbit del parc». Això serà possible, tal com ha recordat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, gràcies a la «derogació, a través de la Llei d'avaluació d'impacte ambiental, de la normativa que tenia per únic objecte construir-hi un camp de golf».

Aquesta ampliació, que es farà sobre la base de criteris purament tècnics, és una de les recomanacions que la Missió d'Assessorament Ramsar va fer l'any 2010 i que avalen diversos informes i estudis posteriors. S'aplicarà la zonificació que resulti més adient per, a banda de permetre la millora de l'estat de conservació, no afectar els propietaris ni els usuaris. A tal efecte, es podrà seguir caçant o pescant a la zona ampliada, com també es respectaran els drets dels pagesos i propietaris de casetes per tal que mantenguin i impulsin els cultius tradicionals de la zona. I és que el que es vol aconseguir amb l'ampliació del Parc Natural és també una col·laboració estreta amb tots els sectors implicats.

Altres actuacions del Govern

L'ampliació no és l'única mesura que du a terme la Conselleria per garantir la conservació del primer parc natural de les Illes Balears. Així, a sa Pobla es construirà una nova llacuna a la sortida de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) que permeti dipositar-hi els nitrats perquè no arribin a s'Albufera, i es negocia amb l'Ajuntament la cessió d'un terreny que permeti fer una nova EDAR.

D'altra banda, l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) ha duit a terme millores a la depuradora de Muro que continuaran enguany, tot i que la solució passa perquè l'Estat executi una inversió de 14 milions d'euros, compromesos des de 2010, a través de l'EDAR de Can Picafort.

               

Tres dècades de s'Albufera

A l'acte de celebració, en el qual han assistit unes dues-centes persones, hi han intervingut Esteve Bardolet, president de la Junta Rectora, i Pere Perelló, investigador del parc que ha presentat una edició del conte Lluita de braus i Les badies llevantines, narracions que figuren a Tardanies, de Joan Rosselló de Son Forteza (1854-1935).

La presidenta i el conseller han entregat, a proposta de l'equip directiu de Parc Natural, un reconeixement a devuit persones, a les quals s'ha entregat una còpia d'una foto de l'Albufera de l'any 1922. Alguns han estat treballadors del parc, com Llorenç Serra, Jaume Gamundí, Vicenç Lillo i Antoni Rayó; altres hi han fet feina entre 25 i 30 anys, com Alex Forteza, Pilar Lacalle, Manuel Coello, Pere Vicens i Biel Perelló.

També han estat distingits col·laboradors clau en la gènesi del parc, com Joan Mayol, Esteve Bardolet, Pat Bishop, Mateu Castelló (a títol pòstum), Nick Riddiford, Luis Berbiela i Catalina Massutí, sense oblidar dos dels pescadors de cucada més antics i encara en actiu amb més de 80 anys de trajectòria.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.