Setmanari d'informació local - 138 anys

El Banc de Sang de Balears, el primer de l'Estat que ofereix una teràpia de realitat virtual contra la por a la sang i a les agulles

33195

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) posa en marxa una experiència pionera a l'Estat espanyol, 'Imagina que pots', una psicoteràpia basada en la realitat virtual per a ajudar a superar l'aversió a la sang i a les agulles dirigida a persones que experimenten un malestar significatiu a l'hora d'enfrontar-se a aquestes pors davant un tractament mèdic o la visió de sang i agulles. El projecte està encapçalat per la psicòloga Cristina Alcover qui utilitza el software de Psious, primera plataforma mundial en el tractament de trastorns d'ansietat i fòbies mitjançant realitat virtual. La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha visitat aquest divendres les instal·lacions del Banc de Sang i Teixits per conèixer de primera mà aquesta experiència.

La por a les injeccions i a les extraccions de sang afecta, en diferent grau, a una de cada deu persones, aproximadament. Això significa que a les Balears hi ha uns 100.000 habitants amb aquest problema. Entre un 2 % i un 3 % de la població pateix el cas més agut d'aquesta aversió, l'anomenada fòbia específica a la sang i les agulles, que es diferencia de la resta de fòbies perquè es manifesta en forma de desmais o marejos a causa del descens de la pressió sanguínia i del ritme cardíac.

El Banc de Sang ofereix als ciutadans amb aquest problema una teràpia per a superar l'aversió a la sang i a les agulles. L'entitat vol ajudar-los perquè els sigui més fàcil enfrontar-se a situacions que els generen por, ansietat i que poden arribar a derivar en una crisi d'angoixa. Per a donar a conèixer el nou servei, el BSTIB ha posat en marxa la campanya 'Imagina que pots'.

El tractament per a la por a la sang i a les agulles s'aborda mitjançant la tècnica d'exposició i té molt bon pronòstic. La teràpia que utilitzarà la psicòloga Alcover està basada en l'ús d'unes ulleres de realitat virtual. Amb aquesta tecnologia s'exposa el pacient, de forma gradual, a un entorn sanitari controlat en el qual anirà afrontant diferents situacions, com per exemple una extracció de sang. La persona experimenta de forma immersiva, amb estímuls tàctils i auditius complementaris als visuals, una simulació realista que el pot ajudar a fer front a la seva por. La teràpia ha estat provada amb èxit i està basada en l'evidència científica. Afavoreix l'habituació del pacient a la situació d'estrès, li permet guanyar confiança en la seva habilitat per a afrontar la por i l'ajuda a reduir-lo.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.