«Sóller està brut, cada vegada més brut». Aquesta pot ser la principal conclusió a la que ha arribat el fòrum ciutadà constituït arran de la redacció i posta en marxa de l’Agenda Local 21 i així ho ha comunicat aquest òrgan de participació ciutadana al batle i a la regidora de Medi Ambient, Catalina Esteva, en l’assemblea celebrada dimarts vespre, durant la qual la neteja urbana aclaparà el debat sobre l’estat del pla d’acció.
De fet, els assistents a aquesta trobada de veïns, demanaren al batle el rescat del servei de recollida de fems i neteja viària i el retorn al sistema antic de recollida porta a porta -un dels sistemes més emprats a Europa per dur implícit una obligatorietat de separació en fraccions- a més del canvi de sistema, un aspecte que el batle assegurà que «era molt difícil d’aconseguir degut a les característiques del contracte signat entre Gesba i l’Ajuntament, que lliguen a la Vila aquesta empresa per espai de 12 anys la qual cosa podria donar peu a indemnitzacions molt importants».
Tot i això Bernat va assegurar que l’Ajuntament «vigila» el dia a dia de l’actuació de Gesba i recopila informació sobre possibles incompliments. Precisament la setmana anterior l’equip de Govern va nomenar un funcionari per realitzar les tasques de coordinació de neteja i vigilància del bon compliment del servei».
La regidora de Medi Ambient, Catalina Esteva, opina igual que el batle: «el contracte amb Gesba només seria rescindible si hi hagués un incompliment total del servei (que es deixàs de recollir el fems, per exemple), però no deixa tan clar res referent a una deficiència en la forma de realitzar la feina, un aspecte que sempre pot ser relatiu, i per suposat no contempla en cap cas un canvi en el sistema de recollida».
Els ciutadans no es queixen només per les mancances observades en la feina que fa Gesba sinó també en les formes ja que denunciaren les molèsties que ocasionen els bufadors, a vegades utilitzats a primeres hores del matí, així com la resta de la maquinària utilitzada en el servei, o els horaris de recollida en algunes zones, ja ben entrat el dia.
Durant el debat del Pla d’Acció, Esteva admeté com de difícil consecució els objectius relacionats amb la millora de la neteja viària i la recollida del fems degut al «lligam» heretat amb Gesba que «no ens deixa marge de maniobra» tot i que recordà algunes consecucions positives com per exemple l’increment de punts verds i l’augment de recollida de paper i cartró porta a porta als productors singulars.