L’equip de Govern del PP de Sóller autoritzà «verbalment» el 2004 a la gerent del CDEIB, Antònia Ordinas -actualment a la presó per suposats delictes de malversació de cabals públics i suborn i que deixà al consorci un forat de 9 milions d’euros- a deixar de pagar el lloguer de l’oficina del consorci a Sóller regulat per un contracte entre el CDIB i l’Ajuntament, signat l’abril del 2001 i que tenia vigència fins el 2006. Mitjançant aquest contracte el CDIB havia de pagar mensualment a l’Ajuntament la quantitat de 130.000 pessetes (781 euros), renda que cada any es revisaria aplicant l’augment correponent a l’IPC. El local va ser lliurat al CDEIB totalment adaptat a la nova funció després de fer una petita reforma que va anar a càrrec de l’Ajuntament de Sóller i que costà 4 milions de pessetes (24.000 euros).
Sense que hi hagués cap document oficial pel mig, a partir del gener del 2005, el CDEIB deixà de pagar aquesta renda mensual a les arques municipals i ja no va satisfer la quantitat, en aquell moment 1.091,60 euros mensuals, mentre va governar el PP a Sóller fins el juny del 2007.
Per tant, l’Ajuntament de Sóller, de forma totalment il·legal, deixà d’ingressar en aquest període un total de 31.604,70 euros, diners que s’estalvià el CDEIB que en aquells moments ja passava certes «dificultats econòmiques». Les dades es corresponen a la suma de 12.299,88 euros correponents al lloguer del 2005; 12.754,92 euros, correponents al 2006, i 6.549,60 euros, correponents al període gener juny del 2007, quan hi hagué el canvi de Govern.
Durant els dos primers períodes esmentats, els Serveis Econòmics municipals no advertiren que els doblers no s’ingressaven i per tant continuaren emetent els rebuts trimestrals i declarant el correponent IVA a Hisenda. Durant aquest temps l’Ajuntament abonà per aquest concepte 1.696,56 euros el 2005 i 1.759,32 euros el 2006. El primer semestre del 2007 ja no s’abonà l’IVA. Durant tot aquest període, l’Ajuntament continuà, per suposat, pagant religiosament la factura del llum ja que així s’establia a l’esmentat contracte i continuà realitzant la neteja. Pel juny del 2007 el CDEIB, ja en mans del Pacte de Progrés i després de denunciar precisament a Sóller el forat econòmic trobat a l’entitat, avui famós per haver passat a ser el motiu de grans titulars, tancà definitivament l’oficina de Sóller i retornà a l’ajuntament l’import de l’IVA declarat a Hisenda.
Obres?
Tot i que l’estiu del 2007 el regidor de Promoció, Miquel Gual (que havia estat gerent del CDEIB durant la legislatura del Pacte de Progrés) i l’actual gerent, Antoni Rodríguez, ja denunciaren aquest fet, fins ara no s’havia conegut la quantitat exacte del «regal» efectuat sense que dins l’Ajuntament de Sóller consti cap paper ni conveni ni renovació de les condicions inicials que el justifiqui.
Ja en aquell moment l’exbatle del PP, Carlos Simarro, assegurà que Ordinas havia deixat de pagar el lloguer durant dos anys i mig «a canvi d’unes obres de millora realitzades al centre». A l’Ajuntament no consta cap despesa per aquest concepte ni constància urbanística ni llicència per aquesta suposada actuació «compensatòria». El llavors delegat del CDEIB a la Serra de Tramuntana i responsable directe de l’oficina de Sóller, Joan Albertí, ara i llavors batle de Fornalutx (PP), ha assegurat a aquest mitjà que «aquestes obres es varen fer i varen consistir en pintar, canviar llums i rehabilitar la sala de darrera ja que hi havia molta humitat». Efectivament, l’actual gerent del CDEIB, Antoni Rodríguez i el regidor de promoció econòmica, Miquel Gual, han pogut constatar ara que sí que existí aquesta actuació. Però en total les millores realitzades al centre durant el període Ordinas només pugen a 8.643 euros, molt lluny dels 31.600 que es deixaren d’ingressar, als que s’haurien d’afegir els despeses de manteniment durant aquest període. Les millores realitzades durant el període que Albertí va ser el delegat a la Serra correponen a una factura de manobre que puja a 1.148, 40 euros i a dues d’un pintor que en sumen 5.972,84 més, així com a un subministrament de complements per valor de 390 euros. Aquestes millores es facturaren al CDEIB entre el maig i l’octubre del 2005. Crida l’atenció una factura d’abril del 2004 per un servei de rotulació i senyalització de l’oficina de Sóller que cobrà l’empresa de comunicació gràfica Joan Rosselló, per valor de 1.132 euros. Aquesta empresa és una de les investigades dins les diligències del cas Scala, com a suposada part de la trama de corrupció del CDIB ja que el seu responsable està imputat per delictes de malversació, falsetat documental i defraudació a l’administració.
En conclusió, si les arques municipals de Sóller varen de deixar d’ingressar més de 31.000 euros, va ser en tot cas per unes actuacions que, en el millor dels casos costaren només una quarta part i que es facturaren al CDEIB entre 5 i 10 mesos després de que l’organisme deixàs de pagar a l’Ajuntament. Cas a part és la factura de “senyalització i rotulació” de l’empresa de Joan Rosselló, ja que data de quasi un any abans del generós obsequi de l’equip de Govern de Sóller.
Joan Albetrtí, responsable de l’oficina de Sóller durant aquest període, nega que l’acord fos verbal ja que assegura que l’equip de Govern de Sóller i el CDEIB «signaren un contracte» i que ell mateix «el va mostrar a l’interventora municipal» quan se li requerí el lloguer atrassat. A l’Ajuntament no hi ha cap constància d’aquest document ni tampoc al CDEIB, segons han confirmat els dos organismes.
A més de tot això s’ha d’assenyalar que no es segur que les despeses realitzades pel CDEIB al local de Sóller «a canvi» de deixar de satisfer el lloguer es pagassin durant aquest període ja que alguns proveïdors han cobrat fa relativament pocs mesos, quan ja governava el Pacte. Per tant, la despesa contabililitzada de 7.500 euros en realitat també podria haver anat a parar al «forat» que Ordinas deixà a l’entitat.
Colacao, colacao, colacaoooooooo
Colacao, colacao, colacaoooooooo