La Serra de Tramuntana està cada vegada més al voltant de convertir-se en Patrimoni de la Humanitat, tot i que tot depèn de com es desenvolupi el Consell de Patrimoni Històric que tindrà lloc a Palma, exactament al Palau de l'Almudaina, i en què durant dos dies, dijous i divendres, els tècnics especialistes en la matèria estudiaran tota la documentació que el Consell de Mallorca ha aportat perquè aquest emplaçament sigui en 2011 de domini mundial.
En roda de premsa, la consellera insular de Territori, Maria Lluïsa Dubon, ha destacat la rellevància d'aquesta proposta, a causa de la «repercussió que tindrà en tot Mallorca, així com el conjunt de les Illes Balears». La Serra de Tramuntana «té uns valors excepcionals que s'han de preservar», ha postil·lat.
Per aquest motiu, la Institució Insular treballa perquè la Unesco declari aquesta zona «tan emblemàtica» centrada en la consideració d'aquest paratge com paisatge cultural, ja que s'ha generat «a partir de l'equilibrada combinació dels elements naturals amb els elements patrimonials de tipus cultural o etnològic».
El principal objectiu d'aquesta iniciativa se centra a potenciar elements propis del paisatge relacionats amb l'agricultura, amb les manifestacions artístiques i culturals pròpies, així com amb la conservació i la preservació de tot el patrimoni cultural present a la zona.
La declaració per part de la Unesco «no suposaria aplicar cap normativa més ni afegir cap restricció, però sí que significaria la garantia d'evitar futures possibles agressions», ha matisat la consellera, qui a més ha apuntat que el seu departament treballa en un pla de gestió que «asseguri la conservació d'aquest espai natural i que ofereixi garanties perquè els beneficis de la declaració recaiguin directament en la població resident».
Fins ara i amb el principal objectiu de donar a conèixer les característiques de la proposta, Territori ha visitat 18 dels municipis de la Serra com són Mancor de la Vall, Banyalbufar, Pollença, Fornalutx, Deià o Campanet, entre d'altres. Així, s'ha obtingut «De primera mà» l'opinió dels habitants d'aquest «excepcional enclavament», fet que suposa una «participació indispensable» per tirar endavant la declaració.
Serà demà, dijous, quan els tècnics i membres del Consell visitaran la Serra de Tramuntana per veure «en persona» com és aquest enclavament típic de l'illa de Mallorca. Així, visitaran Valldemossa, la finca Raixa, així com la finca Miramar «per poder amarar-se de l'encant de la zona», va incidir Dubon.
D'altra banda, serà divendres, dia 17, quan la proposta mallorquina «donarà un pas més», ja que el Consell decidirà si aquesta (la Serra de Tramuntana) representa a Espanya davant de la Unesco. Tot i això, la candidata balear optarà a aquest reconeixement juntament amb Trujillo, Parc Nacional de Monfragüe, a Plasència.