Setmanari d'informació local - 138 anys

«Sóller és un entorn inspirador»

Juanjo Martí Noguera (Sóller, 1977) és doctor en Psicologia per la Universitat de València. Entre les seves aficions es troba cuinar, anar d’excursió i organitzar activitats. Actualment gestiona una empresa que es dedica a l’assessorament en l’ús de la tecnologia digital aplicada a la salut mental. Ens ha concedit aquesta entrevista per explicar què és Gastroesia i quin és l’objectiu de l’esdeveniment cultural que tendrà lloc aquest cap de setmana.

-Què és Gastroesia?
-Gastroesia consisteix en escriure versos associats amb productes gastronòmics locals, aportant valor. Així com s’ha associat menjar, begudes i destinacions a imatges, amb disseny i dibuixos, la poesia en l’actual entorn mediàtic pot definir una narrativa emocional positiva. En definitiva, és l’experiència de combinar els cins sentits amb les emocions. L’arrel del projecte és què ens inspira perquè una altra persona s’inspiri i s’emocioni i, tot això, ho lligarem a allò digital.

-D’on sorgí la idea?
-És un combinat de hobbies i experiències. Duc molts anys participant dins l’organització d’esdeveniments de caràcter cultural i audiovisual com el Festival d’imatge de Colòmbia, festival de poesia de cinema i poesia a Roma. A partir del meu bagatge amb altres companys de Xile i Colòmbia on la gastronomia sempre hi era present i a partir d’aquest eix vehicular sorgí Gastroesia.

-Quines activitats heu planificat?
-Hem pensat amb tots els públics i les activitats es reparteixen amb tres dies. Avui a les 16 hores hi ha un taller de creativitat per al públic juvenil i al vespre tenim l’obertura i la presentació de Gastroesia. Aquesta inauguració compta amb un maridatge i s’acompanya amb narrativa poètica. Aquí ens acompanyarà Jorge Dot, president de la Fundación Alambique para la Poesía, autor del primer llibre de poesia en digital en espanyol per donar a conèixer en què consisteix i com pot suposar un revulsiu perquè poetes donin a conèixer la seva obra.

-I pel cap de setmana?
-Dissabte i diumenge hem organitzat un recorregut per Sóller que acabarà amb un tast de versos, juntament amb una degustació de Sullerica i embotits La Luna. Allò més interessant d’això és acabar passejant per Sóller i veure versos amb realitat augmentada, com si fos un joc. De tal manera que el poble es converteixi en una galeria de versos.

-Algunes activiats es faran als museus de Sóller. Per què?
-Són llocs que pel seu entorn poden inspirar als participants. Així, dissabte hi haurà un madiradatge de vins i versos al museu de Ciències i diumenge una sortida al Museu de la Mar per fer un taller.

-Per què heu decidit fer ara Gastroesia i a Sóller?
-És molt interessant Sóller perquè tothom coneix la trajectòria cultural de la ciutat i la influència tan important que ha tengut. És un entorn que resulta inspirador vengui qui vengui i com que venim d’un anys complicats on es parla de salut mental i emocions, per això hem elaborat Gastroesia. A més, hem pensat que en temporada baixa arriba un altre tipus de gent que té una altra perspectiva i que pot encaixar en aquest tipus d’esdeveniments que duen a construir un relat, unes paraules juntament amb el plaer de mejar i beure.

-Quin objectiu a llarg termini teniu?
-Gastroesia va associat a projectes de més trascendència, com poder generar aquí un laboratori de gent que vengui a fer estades i amb el que s’inspiri i generi una imatge d’una creació respecte de Sóller.

-Què fa aquest esdeveniment diferent als altres que aporten menjar i cultura?
-Té ingredients que s’usen a altres festivals però pretén tenir un impacte que vol donar a conèixer un lloc i uns productes a nivell internacional d’una altra manera. És a dir, utilitzant tecnologies, generant un llibre i amb el format virtual on pots tenir el vers i el codi QR i on t’explica on ets amb olograma.

-Estau preparant la part digital?
-Sí, en aquests moments li estam donant forma però no està del tot llest. De moment amb la fundació Alambique la intenció és treure un llibre sobre les experiències que et vinculen a un productor artesanal, a un lloc, a un restaurant amb una poètica. El llibre seria en format físic i virtual (NFT). A més, deixarem una sèrie de punts instal·lats pel municipi perquè la gent amb el mòbil pugui accedir a versos que estaran ubicats als llocs que visitarem aquest cap de setmana des d’on podran llegir versos en una paret o en un espai determinat.

-Quin futur hi ha per Gastroesia?
-L’any que ve es convertirà en Festival Internacional que li donaria una major projecció i com que vivim connectats alhora es faria a diferents llocs al mateix moment, sempre amb la seu principal a Sóller. Puc avançar que ja al 2022 es faran activitats a Xile i Colòmbia.

-Com es pot seguir l’activitat de Gastroesia?
-Els organitzadors hem elaborat una web www.gastroesia.es on es pot seguir la trajectòria del que serà el Festival Laboratori Inernacional de Poesia i Audiovisula #FLIPA. Amb aquest hashtag es pot seguir a través dels mitjans digitals els esdeveniments de Gastroesia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.