Setmanari d'informació local - 138 anys

«Sóller és destinació pionera dins l’Illa»

hotel nixe maria frontera fehm - hotel nixe maria frontera fehm Auf der Terrasse des Fünf-Sterne-Hotels "Nixe Palace" in Palma: Maria Frontera . Sie ist Tochter eines Mallorquiners und einerDänin. Foto: Patricia Lozano | plozano¶Als der erste Termin des

Maria Frontera Hjorngaard (Sóller, 1969) acaba d’iniciar el segon mandat al capdavant de la FEHM (Federació Empresarial Hotelera de Mallorca) després de ser reelegida presidenta. Frontera forma part de la tercera generació d’una família d’empresaris hotelers, un dels més antics de l’Illa, ja que els seus avis José i María van fundar l’hotel Marina situat al Port de Sóller el 1930. Hem parlat sobre la nova temporada i la responsabilitat que du el seu càrrec.

- Què implica ser la presidenta de la Federació?
- Una gran responsabilitat i un orgull. El turisme és la nostra principal activitat econòmica i el sector que represent el primer esglaó d’una cadena que representa el 40% del PIB a les Balears. Això significa que cal treballar de valent i exercir una escolta activa, envoltar-se d’un bon equip i mantenir una interlocució constant amb institucions i grups d’interès per arribar a acords. A més, som perfectament conscient que qualsevol succés té conseqüències en el pla turístic.

- Per què s’hi va tornar a presentar?
- Perquè m’agrada acabar el que començ, lluny de caure en el victimisme a aquests darrers anys, especialment durs per a tots i pel turisme. Entre març i juny del 2020 Mallorca va arribar a tenir turisme zero, la nostra caiguda del PIB va triplicar la nacional, però és que a més aquesta situació es va superposar a un procés de transformació iniciat a la planta hotelera que, sumat als efectes de la pandèmia, suposen un canvi de paradigma a l’activitat econòmica que exercim sense precedents.

- Com preveu o treballen en la temporada 2022 des del sector?
- És precipitat pronunciar-se. Estem en plena sisena onada i les taxes de contagis a tots els països europeus són aclaparadores i les baixes laborals massives, estan afectant a l’operativa de treball de les empreses. Respecte de la temporada que ve hem de treballar en el curt i el llarg termini i hem de conviure amb el virus. Tot i que sembla que la temporada 2022 serà millor.

- Per què a Sóller l’estiu passat va ser diferent i la planta hotelera va poder allargar temporada?
- Sóller és una destinació pionera dins l’Illa que ja fa més de 30 anys que ofereix un producte relacionat amb la natura que ens permet treballar entre 9-10 mesos de l’any. Els 32 hotels de l’Associació Hotelera de Sóller van ser els primers a activar-se i uns dels darrers a tancar. L’índex d’obertura va ser el més alt de totes les zones turístiques i cinc hotels van optar per mantenir-se oberts tot l’any. A més, treballem activament i coordinats amb l’oferta complementària i la resta d’actors de la cadena de valor turístic de la zona, l’aportació de la qual és decisiva (Fet a Sóller, Tren de Sóller, Cooperativa de Sóller, Barcos Azules, oferta museística, etc) per això el nostre client sap que podrà fer des de senderisme a qualsevol tipus de turisme actiu.

- Continua el debat sobre el model turístic. En quin punt està i quines estratègies s’han de seguir per mantenir el principal motor de l’economia a Balears?
- És el moment de donar un sí rotund a la transició turística de les Balears. Seria arriscat mantenir la inèrcia perquè minaria les nostres fortaleses. Partint d’aquest escenari, seria arriscat deixar a la inèrcia qualsevol resposta no planificada que es pugui desenvolupar sota l’expressió mal encunyada de canvi de model. No es pot sucumbir a exigències d’actors parcials que desconeixen i no calibren la perillositat de pregonar un canvi de model sense un estudi profund de com, quan i en quina mesura abordar-ho o si més aviat hem de parlar d’evolucionar aquest model i generar altres que es complementin.

- Sempre ha defensat la vacunació massiva per fer front a la pandèmia. Serà suficient?
- Bé des de la FEHM ho vam dir al seu moment i ho mantenim, la vacunació, l’ús de les proves diagnòstiques i la implementació de protocols, són claus per protegir-nos. No sóc qui per emetre judicis des del punt de vista científic o sanitari, però sempre hi ha mesures que es poden prendre i fer de Mallorca un lloc més segur i en aquest sentit vull posar sobre la taula la proposta que va fer la FEHM al Govern, i que va ser duta a terme, d’aprofitar la insularitat per controlar els ports i aeroports de tots el que entressin a les illes. Una mesura valenta que ens ha protegit i cal seguir aplicant per l’efectivitat.

- El lloguer turístic continua a l’alça. Com afecta als establiments tradicionals en plena pandèmia?
- El lloguer turístic reglat és una opció més amb què convivim des de fa dècades, no així l’oferta de lloguer turístic il·legal. En pandèmia crec que toca per part de les administracions incrementar controls, però per a tots, perquè com a empresaris som conscients que altrament seria pa per avui i gana per demà.

- Què opina de l’augment incessant de petits hotels a Sóller?
- Tot allò que sigui completar l’oferta de qualitat em sembla encertat. Solen ser establiments de poques places molt d’acord amb l’oferta ja existent. També segueix certa absència de planificació i estratègia i cal adequar el període d’execució d’obres públiques perquè coincideixin amb els mesos de tancament de la major part de l’oferta turística i aplicar mesures mediambientals pendents d’executar per no restar qualitat a la destinació, tant a clients com a residents.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.