Setmanari d'informació local - 138 anys

L’augment en el cost de les despeses obliga els placers a pujar els preus

L’increment de les tarifes és «mínim», ja que enfront de la inflació tots han optat per reduir el seu benefici i així evitar que els clients deixin de comprar als seus establiments

A les Illes, els aliments són el producte que més ha pujat, després de l’habitatge. | Aina Borràs

L’augment en el cost de les despeses habituals dels negocis ha obligat els comerciants a apujar els preus dels seus productes. Així ho expliquen els placers del Mercat Municipal, qui asseguren que aquest estiu han hagut d’augmentar tarifes per poder pagar les seves factures. Tot i això, la majoria han aplicat la mateixa estratègia enfront de la inflació: sols incrementar els preus lleugerament per evitar que els seus clients, que són majoritàriament residents, deixin de comprar als seus establiments. Així, en comptes de repercutir l’augment del cost de les despeses en el client, aquest fet ha provocat que el benefici dels comerciants s’hagi vist considerablement reduït.


El president de l’Associació de Comerciants del Mercat Municipal, Francesc Martínez, explica que «davant aquesta situació, hem optat per no repercutir molt el preu cap el client per mantenir-lo i premiar la seva fidelitat». Tot i això, la majoria de comerciants expliquen que la situació s’està fent «difícil», ja que les seves despeses s’han gairebé doblat. Aquest és el cas de Catalina Tugores que regenta la fruiteria Ca na Cati i explica que la tomàtiga és «amb diferència» el producte que més ha agumentat el seu preu: «Ha apujat quasi un euro més, pel que dobla el seu preu inicial», apunta Catalina.

També ho corroboren les cunyades Teresa Carbó i Assumpció Florit que regenten la peixeteria del mercat i expliquen que el peix que més ha apujat és el que ve d’altres indrets. «L’augment del preu del combustible i, en conseqüència del transport ha provocat que el peix que ve de fora hagi augmentat fins a 4 euros el preu per quilo», apunten. De fet, segons les darreres dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els preus en el transport han augmentat un 11,5% respecte de l’any passat repercutint directament en el preu dels aliments i les begudes no alcohòliques que s’ha incrementat en un 13,8% en comparació al 2021. Precisament d’aquest darrer grup, l’aliment que més s’ha encarit ha estat la llet i els seus derivats amb un augment del 25,6% en el seu preu. Així ho corrobora Marilen Canyelles, la propietària de la botiga Sa Vinagrera qui explica que «en el que duim d’estiu, hem hagut de canviar i augmentar el preu de la llet i dels formatges fins a quatre vegades». Les Illes Balears, juntament amb les Canàries, són les comunitats on l’Índex de Preus de Consum ha pujat a l’agost. Tot i la situació, els comerciants es mostren «agraïts» amb la clientela perquè «continuen comprant», encara que expliquen que alguns han reduït lleugerament el seu consum.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.