Setmanari d'informació local - 139 anys

La Vila admet retards de més de dos anys per donar un permís d’obra

Entre les causes hi ha la falta de recursos, l’obra pública i la tramitació d’altres administracions

53777
SOLLER - VISTA GENERAL DE SOLLER. | Jaume Quirós

Particulars i promotors han d’esperar gairebé dos anys per obtenir una llicència d’obra major de l’Ajuntament. En alguns casos, l’espera pot ser superior si es tracta de permisos que depenen d’un informe expedit per administracions supramunicipals, com el Consell o el Govern. Des del departament d’Urbanisme i Obres ho atribueixen a diferents causes que afecten una de les activitats que aporta grans ingressos a les arques municipals.

Per una banda, l’endarreriment en concedir una llicència és «el gran volum de feina que té el departament». En aquest sentit, la regidora de l’àrea, Esther Alfonso, considera que falta més personal per atendre «les demandes de particulars i també per donar sortida als projectes d’obra pública que de vegades limiten el temps dels recursos dels quals ara disposam». Per això, Alfonso reconeix que «les llicències no surten en el temps desitjat».

En aquests moments, el departament està compost per un enginyer, dos zeladors, un delineant i dos arquitectes, un d’ells a mitja jornada, a més del personal administratiu. Aquest personal «és insuficient, perquè al negociat també s’informa de les infraccions urbanístiques». Segons el volum que té actualment Urbanisme i Obres, la regidora calcula que farien falta un arquitecte i un enginyer més, com a mínim per tal de «donar un bon servei al ciutadà i a la vegada dur un bon manteniment dels edificis municipals». De moment, des d’aquesta setmana treballa un nou arquitecte que es destinarà íntegrament a informar de les obres de particulars «i agilitzar la tramitació, per deixar a la resta de personal treballar en el control i supervisió dels edificis municipals i en revisar expedients d’obra d’alguns projectes aprovats pel romanent». Cal recordar que d’ençà que s’aprovaren els 3,7 milions de superàvit, a l’àrea d’Urbanisme també «s’han redactat algunes propostes que ha presentat cada regidoria i que han d’estar adjudicades abans de final d’any; a més de fer el seguiment de les obres a les Escolàpies; Gran Via o el Defensora».

Expedients antics

Tot i això, particulars i constructors han fet arribar les seves queixes a la regidora pel retard d’alguns permisos d’obra i en demanaven més celeritat. De fet, Alfonso anuncià ja fa uns mesos que les llicències d’obra major ja no passen per junta de govern sinó que per agilitar els tràmits i reduir el temps d’espera és ella mateixa qui les revisa. En darrer terme, la regidora aposta ara per repassar els expedients antics. D’aquesta manera, s’ha fet un llistat al departament d’aquells projectes que han quedat pendents durant anys o no s’han resolt «perquè alguns havien quedat aturats des del 2020, ja sigui per falta de seguiment o per un altre motiu». Així, s’han intensificat els esforços en establir un dia per setmana a «repassar aquelles llicències que han quedat aturades».

Celeritat per reparar marges

En una reunió mantinguda dilluns entre el sector de la construcció i l’equip de govern, la patronal demanà també més celeritat a l’hora de concedir el permís per reparar marges. Actualment, l’Ajuntament no té capacitat per contestar en un termini de menys de tres mesos», la qual cosa fa inviable que els particulars es puguin acollir a les subvencions que concedeix el Consell «per manca de temps», apuntà el representant, Salvador Amengual. Animaren a l’Ajuntament a consultar a altres pobles «que disposen d’un sistema més àgil».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.