Setmanari d'informació local - 138 anys

«Quant a renovables, sols s’opta per la solar»

Mateu Valls (Sóller, 1972) és electricista de professió i a aquesta activitat hi va dedicar gairebé una trentena d’anys. El 2013 però, va decidir emprendre un projecte empresarial i explotar un mercat que fins aleshores no s’havia explotat a Mallorca: el de la fabricació de combustible tèrmic a partir de biomassa. Així és com, gràcies a la confiança de diversos inversors, va muntar la primera fàbrica —i única fins aleshores— de pèl·let de l’Illa.

-Pregunta bàsica, però encara necessària. Què és la biomassa?
-La biomassa al final és el resultat de qualsevol organisme que hagi estat viu. En el nostre cas, utilitzam biomassa susceptible per a fer combustible sòlid: pinyol d’oliva, serradís, clovella d’ametlla, restes de tales d’arbres...

-Parlant de massa forestal. Creu que a Mallorca hi ha un bon aprofitament d’aquest producte?
-És ridícul. Gairebé no s’aprofita. Els Serveis Forestals ens diuen que del creixement anual de la massa, a Mallorca només n’aprofitam el 3 %. Per tant, queda un 97 % per aprofitar. Nosaltres ara gestionam 5.000 tones de biomassa en verd i pensam que el nostre sostre serien 12.000 tones anuals sense fer mal a la massa forestal.

-Per què tan poc?
-Hi ha por a talar arbres encara que això impliqui una bona gestió forestal.

-Com ho transformau?
-En davallam la humitat fins a un màxim òptim, llavors homogeneïtzem la seva volumetria i finalment, ho preparam per a poder subministrar a granel (per a grans clients) o amb sacs, per als particulars. L’any passat vàrem tenir una producció total de 1.100 tones de pèl·let.

-D’on sorgeix la idea d’enllestir un negoci inexplotat a Mallorca?
-A part de per una qüestió d’ambició personal, la idea va néixer per donar resposta a la cerca d’alternatives energètiques econòmiques, sostenibles i ecològiques.

-Sou l’única fàbrica de pèl·let de Mallorca?
-Segons l’Associació Espanyola de Biomassa, l’única fàbrica que ha donat dades de fabricació de pèl·let a les Illes, som nosaltres, però tenim constància que n’hi ha d’altres menys professionalitzades.

-I per què us vàreu instal·lar a Felanitx i no a Sóller?
-Perquè a Felanitx ja ens vàrem trobar amb la infraestructura enllestida d’una fàbrica aturada de pinsos, que pel fet de ser el mateix procés de fabricació ens va donar cent cavalls de força.

-I us plantejau instal·lar-vos-hi en un futur?
-En principi no. Nosaltres per la nostra activitat hem de menester 1.000 metres quadrats interiors i un pati de 3.000 metres quadrats, que a Sóller ara mateix és inviable. El que sí que es podria fer és una espècie de planta de transferència per millorar la logística amb la Serra, per exemple per custodiar la biomassa extreta de la zona.

-Hi ha molta demanda d’aquest combustible a Sóller?
-Sí. I de cada vegada anirà a més com a la resta d’Illa. Ara bé, el que passa particularment a Sóller és que mentre que el consum de particulars sí que ha crescut, les empreses encara no s’hi han sumat. A moltes altres localitats, això ha estat a l’inrevés: els hotels han apostat abans que els particulars per a les calderes de pèl·let.

-Feis feina en l’àmbit de tota Mallorca. Quina és la relació amb l’Administració? Us escolten?
-Jo ho enfocaria d’una altra manera: ells ens demanen el nostre parer? Tenint en compte que l’Administració és la primera interessada en tenir una bona gestió forestal i que a l’Illa ja hi ha una cadena de producció de pèl·let completa, no entenem com els ajuntaments, el Consell i el Govern encara volen estar supeditats als preus del gasoil per a abastir escoles, poliesportius i moltes altres instal·lacions públiques.

-A què atribueix la manca de suport per part de l’Administració?
-Crec que no confien en les empreses locals. Abans de posar-se en contacte amb les empreses d’aquí, parlen amb entitats de fora de les Illes. A més. Quant a energies renovables, de moment, encara només es contempla la solar.

-I a Sóller en concret?
-L’Ajuntament té moltes instal·lacions tèrmiques en un estat precari i que són susceptibles de ser substituïdes per calderes de biomassa, però no ho fan. A més, tenint a Sóller dues tafones que cada any produeixen tones i tones de pinyol d’oliva, a part de la gran quantitat de massa forestal que té a l’abast, no ha instal·lat ni una sola caldera de biomassa. El poliesportiu de Son Angelats, l’edifici de l’Ajuntament, el pavelló del Puig, etc. en són exemples.

-Quins beneficis tenen aquestes instal·lacions?
-Home, que utilitzen un combustible capaç de donar sortida tant a les serradures de les fusteries, com a la fusta provinent de tales controlades i autoritzades, i fins i tot als productes subagraris com el pinyol de diversos fruits o la clovella d’ametlla. A més, a Sóller en concret que s’ha de complir amb la normativa paisatgística i estètica, i posar plaques solars és un tema delicat en aquest sentit. Per això, l’energia tèrmica elaborada amb biomassa es converteix en una gran alternativa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.