Setmanari d'informació local - 139 anys

La Vila renuncia als dos milions d’euros per reformar les Escolàpies

L’equip de govern es veu obligat a rescindir el contracte amb els arquitectes i la constructora

56113
Les obres a les Escolàpies estaven aturades des des del passat mes de desembre. | Irene Cabrer

De nou s’endarrereixen unes obres municipals. L’Ajuntament deixa perdre els dos milions d’euros procedents de fons europeus destinats a reformar les Escolàpies. Les obres, que comptaven també amb 750.000 euros del romanent de tresoreria queden posposades a l’espera que l’equip de govern format per PP i Seny faci un nou projecte que es finançarà a partir de fons propis. Durant una roda de premsa celebrada dimecres, el batle, Miquel Nadal acompanyat dels regidors Juan A. Lorente, Carlos Darder i Esther Alfonso, reconegueren els imprevists que han sorgit durant les obres i que han causat la decisió dràstica d’aturar-les, la qual cosa implica rescindir el contracte amb el gabinet d’arquitectes de Madrid, Hijona Ravski i la constructora de les obres.

Els problemes estructurals i tècnics sorgits durant els inicis de les obres quan s’ha demolit part de les estructures «han estat el motiu que ens han duit a prendre aquesta decisió», explicà el regidor de Patrimoni, Juan A. Lorente. Així, el projecte de millora d’eficiència energètica, accessibilitat i adequació de les instal·lacions queda descartat «perquè no s’ajusta a la realitat i el fet d’estar condicionat a una subvenció amb uns terminis molt estrictes no ens permet fer una modificació del projecte i finalitzar les obres al setembre», tal com s’havien compromès PP i Seny a principis de legislatura.
Per tant, l’equip de govern confia destinar una partida dels nous romanents que serviran per elaborar «una nova proposta més funcional, útil i real centrada en els reforços estructurals i deixar operatiu l’edifici», comentà el regidor d’Infraestructures, Carlos Darder. Si més no, el nou projecte no contempla l’aïllament tèrmic de l’edifici, que es faria en una propera fase encara per determinar. Per tant, s’ha de fer un estudi i valorar el cost de nou, «perquè no podem ser irresponsables i continuar les obres quan els tècnics ens han avisat dels problemes que hi ha», digué Lorente.
D’ençà que començaren les obres al mes d’octubre, s’ha tomat la caseta on s’ubicaven els banys perquè s’havia de modificar l’entrada principal. S’han desmuntat les sales del primer pis i el fals sostre. A més, l’inici de les obres propicià que l’únic servei que quedà actiu a l’edifici va ser la biblioteca qui modificà l’entrada al carrer de Batac per mor dels treballs de reforma.
Mentrestant, l’Ajuntament aprofitarà i repararà la teulada de la capella de les Escolàpies, una reforma que s’havia de realitzar després de finalitzar les obres a la planta baixa i els pisos superiors de l’edifici públic i que ara «avançarem mentre es redacti el nou projecte i es liciti el nou plec de contractació», digué Lorente.

Afectats
De nou, la paralització de les obres en l’immoble municipal afecta de ple a les entitats de l’àmbit social i cultural que ocupaven aquest espai polivalent. Tot i que la majoria han estat reubicades en altres edificis del municipi, el retard trastoca l’agenda de les associacions que tenien previst disposar de les sales a partir del mes de setembre de 2024. Es tracta de l’Escola de Música i la Banda però també d’altres agrupacions com ara els Escoltes; l’Estol de Tramuntana; els grups de teatre i l’associació de músics de Sóller entre d’altres associacions. També trastoca l’activitat de l’Arxiu Municipal, que fou traslladat a la planta baixa de les instal·lacions juntament amb equipament nou i que no es pot utilitzar per mor que l’edifici està en obres.

Sense data per reobrir l’edifici

Tot i que l’equip de govern ha confirmat que redactarà un nou projecte, el cert és que no ha confirmat cap data concreta de reobertura de les instal·lacions de les Escolàpies, a l’espera que l’equip tècnic faci una nova proposta i modifiqui els termes que determinaran com quedarà finalment l’immoble municipal destinat majoritàriament a activitats culturals. El que sí s’ha confirmat «és que no estarà llest al setembre».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.