Setmanari d'informació local - 138 anys

«Cal difondre més el Museu de Ciències»

Rafel Matamales en un dels espais del Museu de Ciències Naturals dedicat a col·leccions. | Lluc Garcia

El manacorí Rafel Matamales és el nou conservador del Museu Balear de Ciències Naturals. És biòleg de formació, màster en paleontologia i, actualment, està finalitzant el seu doctorat en geologia, que ha desenvolupat com a investigador predoctoral a l’Institut Català de Paleontologia (ICP). Ens parla amb il·lusió del seu nou treball i reptes al davant de la coneguda institució museística sollerica, que actualment gestiona la Fundació Museu Balear de Ciències Naturals-Jardí Botànic de Sóller.

-Com heu arribat al càrrec?
-Jo abans ja era col·laborador del museu i al seu moment hi vaig realitzar les meves pràctiques del màster en paleontologia, estudiant materials de les seves col·leccions, també en el marc de la meva tesi. Quan, després de la renúncia de Carol Constantino, s’oferí la plaça, no vaig dubtar en presentar-me al càrrec.

-Com afrontau aquesta etapa?
-Sense cap dubte coincideix plenament amb la meva professió i vocació, però suposa un important canvi, ja que venc d’una feina més centrada en la recerca científica. La feina de conservador és més transversal i exigeix formació en els diferents camps de les Ciències Naturals. El fet de ja conèixer la institució m’ho facilita, així i tot, sens dubte és un repte.

-Què fèieu a l’ICP?
-Investigació paleontològica d’alt nivell amb l’objectiu de publicar treballs de recerca en revistes internacionals indexades. Part de la meva feina era aconseguir fons de recerca. Amb l’ajuda dels meus directors de tesi, vam obtenir ajudes del Consell de Mallorca per a excavacions i restauració de materials. També havia de dedicar unes hores a la docència universitària: biologia, paleontologia i registre geològic del canvi global, o sigui, la història de la vida sobre la Terra.

-Com valorau els fons del museu?
-Per una banda, és una de les poques col·leccions de Ciències Naturals que romanen exposades a Balears. El museu té la sort d’haver pogut captar dues de les col·leccions més importants de les nostres Illes com són les dels sollerics Guillem Colom i Joan Bauzà, que se sumen a d’altres també molt importants conservades a la Societat d’Història Natural (SHNB) i a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). Però a més, des de la seva fundació, el museu s’ha ampliat i nodrit d’altres col·leccions privades i d’entitats. Per tant, tenim una gran diversitat de materials.

Podeu llegir tota l'entrevista a l'edició en paper.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.