Setmanari d'informació local - 138 anys

«Fa 47 anys que surt amb La Sang»

Marce Caballero (Sóller, 1970) entrà en el món de les confraries de la mà del seu padrí Jove quan només tenia 5 anys. Des de llavors no s’ha perdut cap processó i du 47 anys sortint amb la confraria més antiga de Sóller, la de la Sang. Actualment i des del 2019, amb el consens de tots els presidents, és el representat de totes les confraries i en aquesta entrevista explica com es planteja la Setmana Santa d’enguany, que serà la primera després de la pandèmia.

-Com se celebrarà la Setmana Santa després de dos anys de pandèmia?
-Encara no ho sabem cert i segur, però tot apunta que ho podrem celebrar amb normalitat. Fins el dia en qüestió no ho sabrem realment, però el programa d’esdeveniments ja està editat i s’hi han inclòs totes les activitats habituals a més d’algunes novetats.

-Quines són aquestes novetats?
-La principal és la lectura del Pregó de Setmana Santa, que mai no s’havia fet abans i que va a càrrec de Pep Morell. Ha estat idea del rector, Eugeni Rodríguez, i la veritat és que ens pareix molt bé. De fet, anim a tots els membres de les confraries a que hi vagin.

-Hi ha algun tipus de normativa sanitària que s’ha de complir?
-En principi l’única norma que haurem de seguir és dur la mascareta en els espais interiors, ja que fins al 19 d’abril és obligatori dur-la-hi. Tot i això, nosaltres des de les confraries demanam seny i responsabilitat individual en el moment de la Processó. Tant pels participants com pel públic.

-Quantes confraries hi ha actualment a Sóller? Són més o menys que altres anys?
-Ara n’hi ha nou, una menys que fa uns anys. La Confraria del sant Cristet desaparegué i hem passat de 10 a 9 agrupacions.

-El recorregut de la Processó, serà el mateix que sempre?
-Sí. Si no hi ha cap incidència a cap carrer, nosaltres tenim planejada la mateixa ruta que els anys prepandèmics.

-Com us ha afectat no poder sortir per mor de la pandèmia?
-Home, com tot. La pandèmia no ens ha deixat fer les activitats que ens agrada fer i ens hem hagut d’aguantar. Nosaltres no som com Andalusia que estenen la celebració a diverses setmanes. Ho feim en versió reduïda.

-Consideres que després d’aquests dos anys d’aturada hi haurà més gent amb ganes de sortir?
-No ho sé, és una gran incògnita. Jo vull pensar que molta gent tendrà ganes de sortir, però també s’ha de tenir en compte que hi ha persones que amb tot el tema de la Covid prefereixen evitar espais on s’hi acumuli molta de gent, com és el cas de les processons.

-I la joventut, està interessada en fer part de les confraries?
-Hi ha anys que sí i n’hi ha que no. El que sol passar és que comencen de ben petits, en ser adolescents ho deixen, i després de joves-adults, tornen. Quasi sempre participen per tradició familiar.

-En total, quanta gent surt a Sóller?
-Això mai se sap. Hi ha hagut anys que hem estat 500 i d’altres que hem estat 150. De fet, a La Sang unes vegades hem sortit 65 persones i unes altres, la meitat.

-Com s’elegeix el teu càrrec? Et tornaràs a presentar?
-S’elegeix amb el consens dels presidents de cada confraria. No sé si em tornaria a presentar com a voluntari ni tampoc quant de temps estaré al capdavant del càrrec, però de moment, ho puc dur. Tampoc no és cap feinada.

-D’on sorgeix la teva implicació amb les confraries?
-De la meva bona relació amb el meu padrí jove. Ell em va introduir dins tot aquest món quan jo tenia 4 o 5 anys i des de llavors duc sortint cada any amb la Confraria de la Sang. Només un dijous no vaig poder sortir, perquè tenia un esguinç al peu, però el divendres ja ho vaig fer venir bé per participar a la processó.

-Quina relació mantenen totes les confraries?
-Realment només ens veiem els Dijous i Divendres Sant, però quan coincidim, hi ha cordialitat. Quan hi ha actes, ens contactam.

-I amb el nou rector? Serà el primer any que visqui una Setmana Santa a Sóller.
-De moment estam molt contents perquè hi ha hagut molta fluïdesa entre l’Església i les confraries. Ha incorporat algunes novetats amb les quals hem estat d’acord i aquesta serà la primera Setmana Santa que viurem amb ell.

-Com creus que la gent veu avui en dia la Setmana Santa?
-La gent, avui en dia, relaciona la Setmana Santa amb tenir vacances i partir de viatge. Per nosaltres no és això, té un sentit, un significat i uns valors.

-Ets creient?
-A la meva manera podria dir que sí. En el fons, tothom creu amb alguna cosa, o no? (diu rient).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.