Setmanari d'informació local - 138 anys

Jos Kupier: «Volem promoure el turisme de tardor»

Jos Kupier (Països Baixos, 1949) és un exhoteler jubilat i un gran amant de la música clàssica. Tot i que ara viu una vida tranquila a la seva casa de Biniaraix, ha estat un empresari fins a la seva jubilació. La seva passió per la música i el turisme el va dur, l’any 2005, a organitzar el primer Festival de Música Clàssica del municipi. Ara, amb 17 edicions a les seves esquenes, Kupier continua al capdavant d’aquesta iniciativa pionera que ha aconseguit consolidar.

-D’on sorgeix la idea de crear un festival de música clàssica?
-Sorgeix del temps en què jo vaig ser hoteler quan existia el Dia del Turista que se celebrava a principi de temporada. Això em pareixia injust i vaig voler enllestir una iniciativa per ‘premiar’ els visitants que venen a Sóller un cop l’estiu ha acabat. És una idea que vàrem tenir per promoure el turisme de tardor mitjançant un esdeveniment cultural com aquest.

-D’ençà de quan l’organitza?
-Des del 2005 i sols hem aturat un any, el 2020, per mor de la pandèmia mundial. Fa ara 17 anys que organitz el Festival, juntament amb el meu amic Alexander Malter.

-I com ha evolucionat el projecte en aquests anys?
-L’estructura, que consisteix en celebrar quatre concerts durant l’octubre, s’ha mantingut en totes les edicions. En aquest sentit no hem canviat res perquè ha estat un projecte que ha funcionat des del primer moment. Allò que sí que ha canviat és l’afluència de públic. Si durant els primers anys teníem uns 30 oients, ara arribam als 150. Això és gràcies a la qualitat dels músics.

-Duis músics d’arreu del món. Com els elegiu?
-El meu company Alexander és un molt bon músic i té molts de contactes i amics dins les orquestres més importants del món. A partir d’aquí, ell amb el seu criteri, convida als seus coneguts o, fins i tot, als artistes que li demanen per venir. De fet, en aquesta edició hem comptat amb Daniel Ottensammer que forma part de l’emblemàtica Orquestra Filharmònica de Viena.

-Quin tipus de públic estirau?
-Al voltant d’un 70% són estrangers, ja siguin turistes que s’allotgen a hotels i veuen el programa (25%), o propietaris de cases que resideixen aquí durant un llarg període de temps (45%). L’altra 30% pertany als residents tant de Mallorca en general, com gent de Sóller. A més, hi ha molts de repetidors, un fet que ens enorgulleix molt.

-Sempre s’ha celebrat al Port. Us heu plantejat canviar d’ubicació al centre del municipi?
-No, no ens ho hem plantejat. Durant els 15 primers anys es va fer a la capella del Museu de la Mar. Ara, d’ençà de la pandèmia es fa a l’església de Sant Pere, ja que hi ha més espai i ventilació. Sols ens plantejaríem fer-ho al poble, en cas que hi hagués un espai adequat per fer-hi aquests concerts com per exemple, el Defensora. És molt necessari que aquest espai s’acabi com més aviat millor, Sóller necessita un auditori urgentment.

-Participen els hotelers en l’organització d’aquesta cita?
-Actualment, no. Tot i que és cert que va començar com una iniciativa conjunta, ara ja som totalment independents.

-Ha estat difícil aconseguir finançament per al projecte?
-Al principi, sí. Ara ja no perquè he de dir que l’empresa privada sollerica ha estat un 10 en aquest sentit. Any rere any ens han fet contribucions. Fins i tot l’any 2021, en plena pandèmia ens donaren doblers.

-Creieu que Sóller té una agenda cultural consolidada?
-Jo sols puc parlar en l’àmbit musical i puc dir que hi ha gent que fa coses. Hi ha diversos esdeveniments organitzats per veïnats. Això sí, quant a música clàssica Sóller té un menor nivell en quantitat d’actes que altres municipis de Mallorca.

-Teniu suport de qualque tipus per part de l’Ajuntament?
-No, ara mateix no. Quant a contribucions econòmiques, no n’han volgut fer mai. Ara bé, durant cada any que vàrem celebrar el Festival a la capella del Museu de la Mar, que en aquell moment era de gestió municipal, ens deixaven les instal·lacions sense demanar res a canvi. De fet, em donaven les claus perquè tengués llibertat. En canvi, ara que ocupam l’església, com és normal, feim una contribució econòmica a l’Associació de Cristians de la Vall de Sóller.

-Teniu algun altre projecte en ment?
-Això sempre. M’agradaria poder fer créixer el Festival o organitzar-ne un altre de més gran. Em referesc al fet que puguin tocar fins a 12 persones, ara que tenim més espai. És un projecte que tenc present alhora que m’agradaria poder arribar a les 20 o a les 25 edicions del Festival.

-De manera breu: dos temes que et preocupin de Sóller.
-Diria que el tema de la contaminació de l’aire i l’alt proteccionisme paisatgístic a l’hora de fer instal·lacions de plaques solars. Quant a la contaminació, no entenc com és que l’Ajuntament continua permetent les cremes agrícoles durant les primeres hores del matí. Amb relació a les plaques, trob que és un greuge que els sollerics ens trobem tantes traves a l’hora d’instal·lar-ne.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.