Setmanari d'informació local - 139 anys

«Volem celebrar la conservació marina»

Gádor Muntaner (Barcelona, 1991) és científica marina i divulgadora. La protagonista és l’organitzadora del primer ‘Mediterranean Fest’, que se celebra al Port de Sóller els dies 1, 2 i 3 de setembre. A l’entrevista parla, entre d’altres, de les idees i valors que vol transmetre al primer festival dedicat a la mar balear.

-A què us dedicau avui en dia professionalment?
-Soc científica marina i divulgadora. Vaig estudiar ciències de la mar i després em vaig especialitzar en la conservació marina i els taurons, que són la meva vertadera passió. Posteriorment, a poc a poc, he anat derivant. Continuu fent ciència, però dedic més temps a la divulgació i conservació marina, perquè pens que la ciència no té gens de potència si no la divulguem.

-D’on sorgeix la vostra passió o afició per la mar?
-Doncs de Mallorca. Jo vaig néixer a Barcelona, però tenc tota la meva família aquí. Em passava tots els estius a Mallorca i, amb uns tres o quatre anys, a les platges del sud de Mallorca, ja no hi havia ningú que em llevés les ulleres i el tub de bussejar. M’encantava observar qualsevol petita vida que hi hagués baix la mar, i supòs que d’aquí em va sorgir la meva vena científica. Amb els anys, a part de fer-me científica marina, he anat traient-me els cursos de submarinisme, fins a convertir-me també en instructora de busseig.

-Per quin o quins motius celebrau el primer ‘Mediterranean Fest’ al Port de Sóller?
-Tot ve una mica arran de l’’Adrenaline Show’. L’any passat vaig fer una conferència a l’esdeveniment i, juntament amb els seus organitzadors César Canudas i Pep Capó, pensàrem que el Port de Sóller es mereixia també tenir un festival dedicat a la mar. Li volem donar al Port un lloc per a la conservació marina, i més sent Sóller un poble que viu de la mar i que està molt relacionat amb ella. Volem posar a la gent vivint de cara a la mar durant un cap de setmana.

-Teniu alguna vinculació directa amb la Vall de Sóller?
-Doncs no, no tenc cap vinculació directa amb el Port. Però he passat aquí moltes hores, i sempre he pensat que seria el lloc ideal per fer-hi aquest festival. Té molta història, està ubicat a la Serra, etc. El Port de Sóller ho té tot, tota la vida ha estat el meu favorit. Sempre havia tengut la idea de fer un festival així a les Illes Balears, perquè és un lloc emblemàtic del Mediterrani. De les Illes Balears, trobava que s’havia de fer a Mallorca i, de Mallorca, el lloc perfecte per fer-lo trob que és el Port de Sóller.

-Quines idees o valors voleu transmetre amb el festival?
-Volem, per una banda, fer una mica d’altaveu. Volem unir en un mateix espai i temps tot el que està relacionat amb la mar a les Balears. S’estan fent molt d’esforços per la conservació marina, però, per desgràcia, no hi ha res que els posi en comú en un mateix lloc. Nosaltres volem crear aquest espai comú. El que cercam, principalment, és conscienciar a la gent de la importància de la conservació marina i de la sostenibilitat. A vegades li donam una mica l’esquena a la mar, perquè hi ha gent que no hi viu a prop, o perquè no forma part de la seva vida. Però pensam que és prou important la seva conservació perquè tot el món li acabi donant la cara. Aquesta és la idea principal.

-Quin tipus d’activitats hi haurà durant el cap de setmana?
-Doncs tendrem molta varietat. Hi haurà conferències de científics; una exposició de fotografia submarina; farem neteges de platges i fons marins amb els centres de busseig de Sóller que s’han oferit a col·laborar; es projectaran documentals curts relacionats amb la mar; el mercat d’artesans de Sóller també tendrà el seu lloc amb artesanies relacionades amb la mar; també hi haurà tallers per a adults i per a infants impartits per diverses ONG; i també es farà el campionat balear de Psicobloc, perquè pensam que, al cap i a la fi, és gent que viu de cara a la mar, i també la veu bruta i té aquesta missió de conscienciar-se i veure els canvis que es poden fer.

-Quins són els problemes més greus que hi ha a la mar Mediterrània actualment?
-Un dels pitjors és el de la sobrepesca. La mar Mediterrània és tan tancada i petita que fa que qualsevol efecte es produeixi d’una manera molt més ràpida que a una mar més gran. Un altre problema és el de la contaminació, que està present a tot el món, però sent la mar Mediterrània una mar petita, fa que els efectes en ella siguin més grans. Un altre és el de la degradació costanera. Com a éssers humans sempre estam posant ciment per construir ports, ficant arena per a una platja artificial, llevant posidònia perquè no agrada als turistes, etc. I tot això modifica els hàbitats de moltes espècies que viuen a la zona costanera. I tenim els efectes del canvi climàtic. Hi ha espècies que poden viure amb un rang més ampli de temperatures, però n’hi ha d’altres que tenen un rang precís, i no podran suportar les altes temperatures.

-On teniu pensat fer els pròxims festivals? També al Port?
-La idea és que sí, volem que el Port de Sóller es converteixi en la capital d’aquest festival. Volem convidar a tothom. Serà un festival de veritat, amb activitats divertides, música els vespres, etc. No serà un congrés, que és el que se sol fer sempre amb aquests temes, i ho dic per experiència pròpia. Li hem donat una mica de color, volem celebrar de veritat la conservació marina.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Gabriel Dols, fa 11 mesos
Mi nombre es Gabriel Dols, y soy el presidente de FANMED, la Federación de Asociaciones y Actividades Náuticas para temas Medioambientales, entendemos que en un acto de conservación marina algo se podría aportar, ya que estamos formados por todo el sector náutico (once asociaciones), y tal vez se nota a faltar la voz del sector en un tema tan importante como el cuidado de nuestra mar.
Saludos y gracias
Gabriel Dols
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente