Setmanari d'informació local - 138 anys

Podem assegura que negociarà, fins al darrer moment, la regulació del lloguer turístic

11741

Els portaveus de MÉS per Mallorca i PSIB en el Parlament, Bel Busquets i Andreu Alcover, confien a arribar a un acord per aprovar la llei de lloguer turístic dimarts que ve, mentre que la portaveu de Podem, Laura Camargo, ha avançat que negociaran «fins al final» per incloure en el text aspectes com la prohibició de llogar en sòl rústic o fixar un sostre de places.

Així ho han explicat després de la junta de portaveus d'aquest dijous, prèvia a la sessió del dimarts que comprendrà cinc plens extraordinaris seguits, en un sol dia, per incloure l'aprovació de la Llei d'Estadística, la compilació de dret civil, i preguntes de control al Govern, entre altres qüestions.

Busquets ha defensat que «regular és posar límit» i ha assegurat que el dia «s'aprovarà aquesta llei», que ha qualificat com «una aposta ferma i clara contra l'oferta il·legal». En aquest sentit, ha destacat que s'exigirà a les grans plataformes que hi hagi un nombre de registre perquè tot el que es publiciti sigui oferta legal, o que es limiti a dues propietats el lloguer turístic per «lluitar contra l'economia especulativa».

Per la seva banda, el portaveu socialista, Andreu Alcover, ha manifestat la seva confiança en què el dimarts hagin «polit petites diferències» encara existents. A més, ha recordat que l'aprovació d'aquesta llei «suposarà un altre 'acord pel canvi' complert». En aquesta línia, el PSIB espera «arribar a un acord satisfactori per a totes les parts» i aprovar un text amb el qual tots se sentin «còmodes».

Podem negociarà fins al darrer moment
Davant això, la portaveu de Podem, Laura Camargo, ha avançat que Podem preveu negociar «fins a
l darrer moment» perquè el text reculli diverses de les seves reivindicacions. Pel que fa al sostre de places, Camargo ha insistit que s'ha «arribat al límit» i que a Eivissa «la situació és insostenible». Ha recordat «l’impacte» que el lloguer turístic té sobre el dret a l'habitatge pel que ha defensat que la llei pugui fixar un sostre de places per evitar el «creixement il·limitat».

Així mateix, Podem vol que la llei prohibeixi el lloguer turístic en sòl rústic, i no només en sòl rústic protegit -el que contempla el text actual- per evitar l'especulació en aquestes zones.

La diputada ha volgut destacar que la comissió de turisme d'aquest dimecres va aprovar la prohibició del lloguer en plurifamiliars, ja que es va votar mantenir l'article 49 de la llei 2012 que prohibeix el lloguer en plurifamiliars. «Després el diputat Antoni Reus va demanar vot particular per poder detenir-ho en el ple del dia 18», ha explicat Camargo. En aquest sentit, la portaveu de Podem ha reconegut que el manteniment de l'article 49 de la llei de 2012 és «una altra via» que contemplen per impedir el lloguer en plurifamiliars en zones d'emergència habitacional.

D'altra banda, Podem ha valorat que hagin prosperat qüestions reflectides en les seves esmenes com que es pugui llogar una habitació o l'habitatge habitual per 60 dies, fitar el temps de la durada dels lloguers, i
«redistribuir els guanys del turisme entre les famílies en el marc de l'economia col·laborativa». També ha celebrat que les multes per promocionar-se en plataformes sense llicències hagin pujat fins a 400.000 euros.

Quant a la votació del pròxim dimarts, la diputada ha avançat que votaran «a favor dels articles en els quals està la signatura de Podem darrere» però que no faran el mateix amb els articles que no regulin el que reivindiquen. «Amb el nostre vot no sortirà que no hi hagi un sostre de places», ha emfatitzat la portaveu.

«Negociarem fins a
l darrer moment. Estam veient que amb la posició ferma estam aconseguint avanços en aquesta llei. La negociació té els seus fruits», ha apuntat Camargo, que ha afirmat que la seva intenció és negociar aquestes qüestions pendents fins al dimarts.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.