En la majoria d’ocasions, les mascotes esdevenen una figura fonamental per al seu nou nucli familiar. Així com són tractades i cuidades sota el respecte i la dignitat que es mereixen. Però, també de manera freqüent, són successius els abandonaments o els maltractaments d’aquests animals. Unes pràctiques que, a més de comprometre greument el seu estat de salut, atempten directament contra la seva integritat. Per això, i amb l’objectiu de definir i protegir els drets de les criatures de companyia, la nova Llei de Benestar Animal entrà en vigor a tot l’Estat el passat divendres, tan sols un dia després que l’Ajuntament de Palma deixés enrere la seva consideració de municipi antitaurí. Es tracta d’una nova norma que, en el transcurs del seu desenvolupament, ha sembrat múltiples dubtes tant en professionals del sector com en els tenidors de mascotes. I que ara, una setmana després de la seva primerenca aplicació, encara continua generant polèmiques al seu voltant.
Entre d’altres mesures, aquesta llei contempla que els animals domèstics no podran viure de manera continuada en terrasses, balcons, trasters o vehicles. I que no podran romandre en espais públics, fermats o deambulant, sense supervisió presencial. Tampoc es podran deixar tots sols més de 3 dies consecutius. Una norma que, en el cas dels cans domèstics, es redueix fins a les 24 hores. A més, quedarà prohibida la utilització de collars elèctrics, de càstig o d’ofegament.
Per tal d’evitar abandonaments, la identificació amb microxip serà obligatòria i les pèrdues o sostraccions de criatures s’hauran de comunicar a les autoritats competents. També serà sancionada la venda d’animals de companyia tant en tendes especialitzades com a través d’internet. I només podran vendre mascotes aquells tenidors inscrits en el registre de criadors, pensat especialment per als individus que no vulguin esterilitzar les seves criatures. Això sí, aquesta darrera proposta, juntament amb els cursos gratuïts de formació o la necessitat d’una assegurança de responsabilitat civil, encara no s’ha posat en funcionament al dia d’avui.
L’apartat més controvertit, però, fa referència a l’eutanàsia. «La llei ve a dir que sempre que sigui possible, la malaltia s’ha de tractar, estant prohibit sacrificar un animal si la seva malaltia és tractable», exposà la veterinària Maria Àngels Buades, de la clínica VetSóller. I, si bé en la majoria dels casos aquesta sentència no suposa cap contradicció, sí que ho fa en determinades ocasions. «Per exemple, hi ha tractaments que, tot i que es poden dur a terme, no garanteixen resultats, són molt costosos per als tenidors i potser acaben causant un major detriment en el benestar de l’animal. A més, algunes proves no les podríem fer aquí, i suposarien el trasllat de l’animal a una altra ciutat o a un altre país», relatà Buades.
En aquest sentit, el sector veterinari adverteix que el seu criteri professional podria quedar en un segon pla a l’hora de realitzar tal operació. Així com assenyala que el seu suport jurídic és ambigu en un àmbit com aquest. «Per tant, s’hauria de poder analitzar cada cas concret per a cada animal», explicà Tomeu Galmés, dirigent de la clínica veterinària Amics Sóller.
En termes generals, els dos professionals de la Vall coincidiren en destacar que aquesta nova normativa comportarà múltiples efectes positius tant per als animals com per la societat. Però també insistiren a posar de manifest que alguns apartats s’han publicat sense definir clarament els seus paràmetres d’aplicació. «La llei és prematura, i encara s’ha de desenvolupar. Potser s’hauria d’haver esperat una mica més en publicar-la», comentà Buades. Una afirmació que també va subscriure Galmés. «És una llei ambiciosa, en el bon sentit de la paraula, però també presenta objectius difícils de complir. Hi ha molts punts, com l’assegurança, el registre de criadors o els cursos, que encara han d’evolucionar. I el futur passarà per concretar aquests aspectes», advertí el veterinari.
Entre els tenidors d’animals de la Vall, les sensacions són similars. I, mentre la protecció de les criatures es veu amb bons ulls, alguns apartats generen multitud de dubtes. «Per exemple, està molt bé que es penalitzin greument les baralles o lluites, o que no es pugui tenir a un ca vivint a una terrassa tota la vida», argumentà Estela Martí, propietària de 3 cans. «Però si el teu ca està acostumat a anar amb tu sense corretja, al parc o en zones senyalitzades, trob innecessari que hagi d’anar fermat obligatòriament», culminà la sollerica. Un discurs que també es pot traslladar a la imposició de sancions. «Tenir un ca abandonat a ple Sol em sembla de presó. No obstant, tenir-lo fermat 2 minuts per comprar el pa, no em pareix mereixedor de cap multa», exposà Tote Frontera, tenidor d’un ca de raça perillosa, un Doberman.
D’aquesta manera, la nova Llei del Benestar Animal ha aterrat a Sóller amb diverses llums destacables i amb algunes ombres per regular. Per una banda, la normativa comfirma un augment de la consciència social respecte les necessitats de les mascotes. «Tenir un animal implica uns cuidats i unes obligacions que s’han de complir per assegurar que tengui una bona qualitat de vida», exemplificà Frontera. Però, per l’altre costat, la llei també generalitza algunes circumstàncies que no s’acaben d’adequar a les necessitats dels tenidors. «Crec que aquesta norma, o almenys alguns dels seus matisos, ha estat feta per gent que no té cans», manifestà Estela Martí.
Ara bé, en qualsevol cas haurà servit per reobrir la reflexió sobre els drets animals. «Hem de fer pensar als tenidors si volen i poden tenir aquell tipus d’animal de companyia a casa seva. S’han de tenir temps i ganes. Així com s’ha de considerar el factor econòmic», resumí Buades. Unes recomanacions sobre les quals Galmés hi dibuixà una altra cara. «Els que maltracten els animals no van al veterinari. I als clients, pocs consells els donaria, perquè m’han demostrat que estimen els animals i que compliran la llei», assegurà el dirigent d’Amics Sóller.