Sí. La mentidera perquè ha estat nomenada com la ‘salvadora', la ‘substituta' de la llet de vaca. Molts pediatres estan recomanant a les mares amb nadons intolerants a la lactosa (sucre de la llet) o ‘per estar de moda', substituir la de vaca per la de soja, ja que creuen que té les mateixes propietats que aquesta. Segueix sent aconsellada a persones adultes amb al·lèrgies als lactis i molts vegetarians són addictes a ella.
Doncs bé, si ens endinsem una mica més, podrem veure que tot això ha passat per un acord entre la indústria alimentària, la indústria dietètica i l'agricultura massiva de soja transgènica. Una altra vegada, com sempre, ens estan prenent el pèl amb publicitat enganyosa i guanyant milions d'euros a la nostra costa. Ja haureu comprovat per vosaltres mateixos que trobem llet de soja fins a la mateixa llet de vaca, soja de tots els colors, soja a tot arreu, als supermercats convencionals i a les herbolaris, moltes d'elles amb omega-3, omega-6 , vitamina A i tot un assortiment de substàncies químiques que ens entabanar posant que són minerals i vitamines naturals. Una fal·làcia més, una altra mentida.
Em vaig a centrar en la llet de soja, tal qual. S'obté remullant la soja (llegum), fent-la puré, filtrant-la, bullida i colant el seu líquid, finalitzant amb un altre bull ràpid. Si es fes aquest mateix procés amb una altra llegum com la llentia o el cigró, com creus que et cauria? Doncs seria una bomba de rellotgeria per al teu estómac. És com prendre la llegum per si sola, sense cuinar i això és impossible d'assimilar, generant una quantitat de gasos important i molts efectes com:
- Reduirà la temperatura corporal del nostre cos, creant expansió i distensió en el nostre estómac.
- Inflarà els nostres intestins creant diarrees, flatulències i impedint l'absorció i assimilació dels altres aliments.
- El nostre cos reaccionarà amb problemes de pell, problemes en el sistema respiratori com asma, refredats i mucositats, moltes mucositats.
Si, has llegit bé, són els mateixos símptomes que es poden tenir al prendre llet de vaca.
La gent assídua a prendre aquesta llet i que pren sovint carn (o un altre aliment contractor), no notarà els símptomes anteriors tan aguts, perquè aquesta llet (aliment expansiu) contrarestarà els seus excessos.
Referent als més petits de la casa, s'han donat casos de goll (manca de iode en la dieta) en nens alimentats amb llet de soja, ja que elimina el iode de l'organisme.
Tots coneixem el valor proteic i les seves qualitats nutritives de la soja, però només és capaç de transmetre salut i curació si la prenem de diferent forma com el tofu, tempeh (soja fermentada), tamari (salsa de soja no comercial), miso (pasta de soja fermentada) i de tant en tant els seus germinats. He de recordar que la soja verda, la que es ven com llegum, s'ha de cuinar molt bé per a que l'organisme pugui assimilar la seva riquesa nutritiva. Així com el tofu i el tempeh, per exemple, hem de bullir durant 15 minuts abans d'utilitzar-los per fer-los a la planxa o en un estofat. En canvi, mai hem de bullir ni el miso ni el tamari, cal utilitzar sempre al final de la cocció del que estiguem cuinant, donar-los calor per a que es comencin a activar els seus enzims nutritives.
Sé també, que molts estan acostumats al seu got de llet als matins, al seu te o el seu cafè amb llet ... Doncs dir-vos que hi ha altres alternatives com la llet d'arròs, la civada, la d'ametlles o avellanes casolanes ( les comercials d'aquestes dues últimes, utilitzen molts edulcorants). Aquí van dues receptes per a que no tingueu excuses i deixeu definitivament la llet de soja i la de vaca:
- Llet de civada (no recomanable en refredats, mucositats o càndides).
1 got de civada, 3 litres d'aigua, 1 branca de canyella o 1 pal de vainilla, 1 mica de sal marina.
Posem en l'olla pressió tots els ingredients. Deixem en ebullició 60 min. Després sense que estigui molt calenta filtrar amb un colador el líquid obtingut. Conservar en ampolla de vidre. Amb el líquid sobrant, podem fer un pastís de civada o croquetes.
- Llet d'ametlles.
Utilitzarem ametlles crues que pelarem fàcilment escaldades en aigua bullint Trossegem i barregem amb aigua mineral (aprox. 1 tassa per cada 2 cullerades d'ametlles trossejades). Batem amb una batedora potent, insistint fins que el líquid resultant sigui blanc i les ametlles estiguin totalment triturades. Passem la llet resultant per una gasa trepitjant. Per extreure una mica més, tornem a barrejar la polpa de les ametlles amb una mica més d'aigua i repetim l'operació fins que el líquid ja no surti blanc. Podem endolcir, si volem, una mica de sucre de rapadura, melassa d'arròs o xarop de saba. Guardar a la nevera i en ampolla de vidre.
Encara que, per què prenem llet (qualsevol tipus) a l'edat adulta?; La necessitem realment?; Què cos la necessita? El físic o potser l'emocional?
Ja és hora de fer-se gran i deixar el biberó d'una vegada per totes, llet!
Salut i Bons Aliments.